onsdag, september 12, 2018

Ja, inte vet jag ...

.. men idag hände ingenting. Grådaskigt och lite regn. Jag har knappt varit utanför dörren. Bara en liten sväng på affären. Måste ju ha mjölk till palten.

Ja, det var väl det.

Jo, förresten. Såg ett danskt program om matlagning i Angola också. Det är egentligen skrämmande så lite vi vet om länderna i Afrika. Vi betraktar hela kontinenten som en enhet. Men den enheten är ju bara geografisk. De olika länderna har ju vart och ett sin egen identitet och historia. De borde vi lära oss att ta hänsyn till och tänka på.

Bilderna från Luanda visar en glimrande storstad med tjusiga skyskrapor, vackra stränder, och ett restaurangliv, som naturligtvis inte är varenda angolans verklighet. Men den finns där, den moderna, utvecklade verkligheten. Den som vi gärna bortser ifrån och tänker på "mörka Afrika".

Tänk om!

*****

4 kommentarer:

Cecilia N sa...

Så det var inte
https://www.dr.dk/search/Result?query=Nak+og+aed

som är en annan dansk tv-serie där de reser runt och lagar mat?

Bert Bodin sa...

Nej. Ungefär så långt ifrån som det går att komma.

Astrid Binnerstam sa...

Jo, man får nog tänka om. Läste i lokaltidningen en intervju med författaren Jonas Jonasson ( som skrev bl.a. om den försvunna hundraåringen) Han är inte den första jag hört, som lovordat Afrika. Han kallade Kenya för sitt andra hem och tog upp en afrikansk filosofi kallad ubuntu. I korthet " Jag behöver dig för att vara jag, du behöver mig för att vara du". Lika enkelt som att säga tulipanaros. Men gör en.

Bert Bodin sa...

Det finns ett Afrika som är väl så utvecklat som Europa. Åtminstone bitvis. Allt är inte lerhyddor.