onsdag, november 21, 2018

Kondis - näe inget vidare

Onekligen finns det en del att fundera över. Stora och små saker. 

Kriget i Jemen är en stor. Och fruktansvärt, som de flesta krig. Men här visar det där området av världen att de olika länderna tydligen aldrig kan leva i fred och harmoni med varandra. Inte heller kan de inom varje land hålla sams. Under min livstid har det aldrig varit fullständig fred i Mellanöstern. Aldrig! Man skulle kunna kalla det "Det sjuttioåriga kriget". Men så blir det förstås, när man grundar sin "civilisation" (???) på religiösa urkunder. 

85000 barn beräknas ha svultit ihjäl i Jemenkonflikten. Det borde få varje religiös fanatiker att tänka till och framförallt tänka på människovärdet.
-----

I Sverige kan vi tack och lov ännu så länge leva i fred. Även om vi inte har någon regering, så fungerar landet. Mer än hjälpligt, vid jämförelser. Men så är vi också sekulära till absolut största del. Tänker själva.

Men visst kan man undra, när man hör hur vi tänkt, eller inte, när jag hör morgonens nyheter och den undersökning som gjorts bland över 300 000 yrkesverksamma svenskar och som konstaterar att i stort sett bara hälften av dem har en kondition som inte är livshotande! För 20 år sedan var den andelen bara en fjärdedel. Vad ska vi dra för slutsatser?

På nittiotalet kom datoriseringen på bred front. Vi började kommunicera på ett nytt sätt. Det är väl i och för sig en bra sak med e-post och liknande. Men sedan kom avarterna snabbt. Folk fastnar vid datorn. Inte bara under arbetet, utan även under stor del av fritiden. Det leks, det spelas, det självas (produceras foton på sig själv) och läggs ut på nätet. 

Jag är själv inte helt oskyldig. Jag ägnar tid åt datorn, plattan eller mobilen. Men med måtta, anser jag. 

Samtidigt ska vi ha elcyklar, snöskotrar, vattenditon, självöppnande dörrar, rullband i galleriorna (Även nedåt. Och folk åker där, ofta paralellt med en vanlig trappa !!!?)

Och visst kan jag gå raskt i tio minuter utan att vila. Jag kan gå en timme i rask takt utan att vila. Kanske två till och med. Jag har inte gjort några exakta studier av det. Ska man dra slutsatser av undersökningen ovan, så klarar inte hälften av arbetsför befolkning i Sverige ens tio minuter utan hälsofara. Och den skaran har alltså fördubblats på 20 år. 

Vart är vi på väg? Ingenstans, om man drar ut konsekvenserna av studien. 
-----

Klimatfrågan har tack och lov börjat tränga in i allmänhetens medvetande. Man hör fler och fler, som börjar inse att vi slösar för mycket på vad vår jord kan ge. Vi konsumerar för mycket, för många onödiga prylar, för mycket slit och släng. Årets julklapp har blivit ett återvunnet plagg. Bra, om det går att realisera.

Realiseras görs det ständigt och jämt. Snart vet ingen vad en vara kostar, egentligen. Det är i stort sett alltid "extrapriser". Nu närmast förestående är det "Black Friday", så vi väntas handla för 4 miljarder kronor. Tala om svart!

Därför blev jag glad när jag i dagens tidning läste om Naturkompaniet, som helt sonika skiter i jippot. Heja för dem! Det är nästan så, att man borde gå dit på fredag och ... Nej visst, nej. Det ska jag inte.


Mänskligheten (åtminstone den rika delen) har onekligen en lång bit kvar att vandra. 

Kanske till priset av bättre kondis. Ett bra köp!

*****

Inga kommentarer: