tisdag, november 06, 2018

Flättja

Det finns mycket som är bra i Sverige. Det mesta, faktiskt. Bra välfärd och rätt så välordnat.

Men ibland undrar jag, när jag t.ex. får höra följande:
 • Cirka 40% av alla skador hund mot hund tillskrivs så kallade kamphundar. Varför skaffar man sig en sådan? Varför gör inte vi, som Norge och Danmark, som helt enkelt har förbjudit raserna amstaff, pitbull och bullterrier?
 • Utländsk långtradartrafik ställer till det i vinterföret. Ibland med ödesdigra konsekvenser. alla svenska åkare kör med vinterdäck i motsats till de flesta utländska. Trots lagstiftning. De som eventuellt åker fast får sitta i förhör och hållas i finkan 24 timmar. Sedan släpps de fria. Återigen är Norge ett föredöme. Där får de sitta till deras arbetsgivare har betalt de dryga böterna. Lätt som en plätt. 
Smågrejer i sammanhanget kanske. Men flättja (flathet och lättja), kan snart läggas till ett annat begrepp som vi är kända för. Lagom.

Å andra sidan; varför skulle vi inte vara frihetens stamort på jorden? Vi har ju vinstdrivna skolor - fantastiska möjligheter, fast inte för eleverna. Vi har avreglerad tågtrafik - en stoooor succé, där Storbritannien gick före och gjorde bort sig. Vi härmade.

Och tänk så oerhört friska vi blivit, sedan vi avreglerade apoteken och öppnade fler butiker än det finns pubar i engelska småstäder. Inte blev det billigare heller.

Ögonsalvan Noviform kostade 59 kronor år 2008. Sju år senare är produkten nästan dubbelt så dyr, 116 kronor.

Hostmedicinen Theracough kostade 42 kronor år 2008. Sju år senare har priset ökat med 62 procent till 68 kronor.

Vanquin, medicin mot springmask, kostade 134 kronor år 2008. Sju år senare har priset ökat med 89 procent till 252 kronor, och har dessutom tagit slut hos tillverkaren under hösten.

Himla bra!

*****

4 kommentarer:

 1. Vilken tur dottern bor i Norge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderar på att Norrbottens län ska säga upp sig från Sverige och anslutas till broderlamdet.

   Radera
 2. Nu är det ju inte bara medicin som blivit dyrare ... På sju år är det mycket som ökat i pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt! Men inte har apoteksreformen medfört några större vinster annat än för ägarna. Och statliga Apoteksbolaget förlorar.

   Radera