söndag, november 04, 2018

Fy fasen ...

.. vad jag är less på USA! Snart kräks jag över radion, TV:n eller tidningen. Dagligen, stundligen, minutligen, sekundligen handlar alla nyhetssändningar och magasin om detta land, som är så långt ifrån ett föredöme som man kan komma, snart. Jag jämställer det med Ryssland och Kina.

Nu är det val på gång. Herr Trump står som en fågelskrämma och basunerar ut floskel efter floskel, dumhet efter dumhet följs av nästa. Anhängarna tjoar och hurrar. Trump tror han är klyftig, men visar alltfler sjuka sidor. Föga statsmannamässig. En produkt av ett valsystem som aldrig borde ha sett dagens ljus.
Dagens nyheter idag.

Och vi svenskar är tydligen sjukligt intresserade av det så kallade Mellanårsvalet. DN ägnar idag tio (10!!!) sidor åt något, som vi överhuvudtaget inte har något med att göra. Än mindre kan vi göra något åt det. Det är inte den enda dagen det ser ut så, även om det inte har varit riktigt så många sidor.

Då kommer någon att säga att USA är viktigt för oss. Kanske det. Men vem har gjort det så viktigt om inte vi själva. Vi borde ignorera landet så långt det bara går. 

Om ett drygt halvår ska vi själva välja representanter till Europaparlamentet. Dessförinnan kan vi råka ut för ett extraval här hemma, om regeringsfrågan inte löser sig.

Två mer närliggande angelägenheter.

Hur många sidor får det? Hur intresserad är du?


*****

6 kommentarer:

 1. Ja, med risk att vara den enda som svarar "ja" här, så säger jag det: ja, jag är intresserad, av såväl USA-valet som valet i Norge som till Eu-parlamentet! Som du vet följer jag med USA-podden där dom har suveräna (enligt mitt sätt att se) deltagare, ja, det är ju radion det gäller då, alltså. SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt har också skapat ett intresse för vad som händer i USA, för mig, alltså. Har jag varit där? Två dagar, det är allt. Vill jag åka dit? Inget som är planerat och jag tror aldrig det blir av. Tycker jag om Trump? Nej, verkligen inte. Men jag är intresserad av hur det utvecklar sig där borta. Att vi borde få veta mer om vad som sker i Finland och närliggande länder, tycker jag är en självklarhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag tror du är rätt ovanlig (eljest)
   som hänger med på alla kontinenter. Visst. Jag håller också koll. Men när det gäller USA blir jag så less. Där bevakaspolitiken på detaljnivå så till den grad att bevakningen av närområdet till vårt eget land aldrig någonsin når till samma nivå. I den amerikanska politiken får vi ju veta allt ner till valberedningsnivå. Spekulationer, gissningar, allt som vi sällan hör om EU-parlamentet.

   Radera
 2. Ja, det håller jag med om Bert. Och där kan alla medier bli mycket bättre! Men vad jag menar är att det ena inte nödvändigtvis behöver utesluta det andra. Man KAN tycka att valet i USA är jätteintressant, men även finna intresse i andra val och länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det vill till, att våra medier ställer upp med samma frenesi när det gäller svenska, nordiska och europeiska angelägenheter också.

   Radera
 3. Ännu en som är eljest!
  Jag läser om USA-valet, för att jag vill lära mig hur de där alt right-människorna - och deras supporters, och deras motståndare - tänker och agerar. Just för det är ofta detaljexemplen bättre än de stora dragen. (Som jag också läser, förstås.)

  Men jag håller med om att vi bör få läsa mer om Danmark, Norge och Finland. Hur gick det t ex för invandrarna som blev fråntagna allt av värde - pengar, familjesmycken - när de klev över gränsen till Danmark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ska vi hålla oss informerade, särskilt om alt right-rörelsen och liknande. Men den rörelsen finns ju även här. Det hör man inte alltför mycket om. USA-bevakningen går till överdrift, när det gäller lokala val. Som jag skriver, är vi snudd på detaljinformerade av valberedningsmötena, där vi får veta vilka som EVENTUELLT ska ställa upp som kandidater.

   Radera