onsdag, oktober 14, 2020

Man tager ...

.. vad man haver när man inte får som man vill.

Jag längtar efter att få resa. Det har blivit en vana att förlänga sommaren med en utlandsvistelse. Och jag vet att det är omoraliskt. Men eftersom jag är mycket moralisk i andra sammanhang, så unnar jag mig. 

Men i dessa dagar och detta år är det annorlunda, och jag får anpassa mig. En fika på stan lite oftare får det bli. 

Idag satt en kvinna vid bordet intill. Ensam med sin macka, och studerade gatulivet utanför glasväggarna. Precis som vi också gjorde. Det är ofta intressant.

Någon kvart senare dök en herre upp och anslöt sig vid hennes bord. Bekanta, uppenbarligen. De hade nog inte setts på ett tag. De började prata glatt. Och jag började längta ännu mer. Eller kanske satt jag bara och njöt. De talade grekiska! 

 Inte för att jag behärskar det språket mer än vissa fraser. Men jag kände igen många ord. Zimera, avrio, parakalo, ti káneis - ja, det var fler än så. 

Så småningom var det dags för oss att lämna fiket och jag kunde förstås inte låta bli att gå förbi och säga kalispera och antío. 

De sken glatt upp och hälsade detsamma. Det blev höstens utlandssemester. 

*****

4 kommentarer:

Thalassa sa...

Här en till - nej, två - som längtar efter att resa. I normala fall skulle vi nu ”vara på väg” till Kreta för 6-7 veckors vistelse. Och inte kom vi iväg i april heller. Sista flaskan olivolja är öppnad.... På Kreta har vi flera liter. Så himla trist - men lyxproblem!

Med tanke på kategorin dina glosor ligger i undrar jag lite försynt (språkpolis, du vet) om du inte menar ti káneis? Stekpannan sticker ut lite.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Tack för korrigering. Ändrar.
Det är ju lite knepigt med de grekiska bokstäverna. Man vet inte hur man ska söka. Därför tog jag det bara ur huvudbiblioteket, dvs. hjärnan. 😉

Thalassa sa...

Ja, man/jag var tillbaka på en femårings nivå när jag började plugga grekiska. När minnet svek kunde jag inte ens tjuvkika i facit el ordlista eftersom jag inte kunde alfabetet. Jag var dessutom över 50, så huvudbiblioteket hade ändrat sina öppettider för mig.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Ja - huvudsaken är ju att det finns i "arkivet". På nå't sätt brukar saker och ting dyka upp. 😁