lördag, oktober 24, 2020

Typiskt

Här gjorďe jag en principöverenskommelse med mig själv: Undvik Kina så långt det överhuvudtaget är möjligt. Inte enkelt. Tittar man på baksidan av allt från matförvaringslådor i plast till stickade luvor eller jeans, så står det ofta "Made in China" på någon liten etikett. Sådana produkter blir kvar i affärens hylla.

Kinesiska Huawei bannlyses nu från det svenska 5g-nätet. Av säkerhetsskäl. Det anas att Kina kan tanka hem information om användarna. Jag skulle heller aldrig köpa en huaweitelefon, där jag lagrar diverse personlig information. 

I nyhetssändningar idag svischade ännu ett namn förbi i samma andetag som Huawei nämndes. Jag reagerade först inte, men tyckte att namnet var bekant; ZTE som påstods finnas i svenska hem som bredbandsrouter - ja, mobila bredband alltså. I praktiken alltså en wifi-apparat.

Kunde förstås inte låta bli att kolla upp vårt mobila bredband i stugan. Och vad finner jag där:

 

Jaha, jäklar! Där står en apparat från det bannlysta företaget. Hur ska vi nu förhålla oss till det? Hm ...


 - Tjingtjong, president Tji. Du skulle bara veta vad vi har för oss här på Rånlandet. Fast det vet du väl redan, antar jag. Ja en sak är säker. Några paket från er till oss kommer aldrig att beställas. Bojkott pågår. Och kommer nu vårt mobila bredband här i stugan att haverera för att du blir sur, så ser vi det som ett graverande bevis för era skumma avsikter. Så håll tassarna borta!

*****

8 kommentarer:

Thalassa sa...

Erkänner härmed: jag har en ZTE mobil som jag fick gratis för flera år sedan. Det är min norrbottensreserv, försedd med Telia kontantkort, för ca 1,5 mil utanför Kiruna dör min vanliga. Används bara ”i nödfall” där inte tillgång till fast telefon finns. Då kan det väl inte vara FARLIGT 😨🤭

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Med den användningen kommer du antagligen att betraktas som en opålitlig och sporadisk existens. Eller också någon slags spion som går under jorden i långa perioder.

🙃

Babsan sa...

Ser till min förföran att jag har ZTE införskaffad i våras och så nöjd med mitt mobila bredband.Men jag är så,enfaldig så jag inte någon är intresserad av mig och mitt surfande eller mina bankkonton......

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Jooo! Får jag ditt kontonummer, tack.

😇

Knapsu sa...

Självklart så ska ju USA och dess företag och spioner ha ensamrätt på att tanka hem informationen vi lagrar i våra apparater.

Bert Bodin sa...

@ Knapsu

Vi får ompröva när USA blir diktatur.

🥴

Rexxie sa...

Jaja, jag har en Xiaomi, bästa och billigaste telefonen jag någonsin haft! Tänker jag fortsätta att ha (och jag kan för mitt liv inte begripa varför kineserna skulle vara intresserade av mig för)!

Bert Bodin sa...

@ Rexxie

Oj oj oj - en så mysko person. Klart de är intresserade.
😏