fredag, december 25, 2020

Somna om

Nu aktualiseras det igen. Hur ska vi minska matsvinnet. I ett inslag i Ekot igår pratade en representant från livsmedelsverket om hur vi ska komma tillrätta med slöseriet. Själv litar jag på mig. En pålitlig person som inte låter bäst-före-datum bestämma. 

Mina många besök i Norge har också låtit mig få se idéer som vi borde anamma här hemma också. Till exempel en liten upplysande text, som påpekar att "bäst före" inte betyder "sämst efter".

Kanske måste vi popularisera begreppet. I Ekots inslag pratar livsmedelsverket om att bäst-före-snooza. Vi är ju så rasande duktiga på anglifieringar.

Hur gör du själv?

Här en länk till Ekots inslag.

*****

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Här? Jo, tack .. vi använder oss just nu av plommonmarmelad som pv kokat och frusit in i september 2003. Det går utmärkt. Han bjöd också sin dotter och hennes mamma på te som han haft i skafferiet - det var aningen torrt tyckte gästerna, nästan hö-aktigt -. Bäst-före-datum: jag tror att de var från 2006. Den förpackningen slängdes dock.

Monet sa...

Äter aldrig något som har passerat bäst före datum. Det kan man kanske göra om man inte som jag - och jag är inte ensam - har svåra mag- tarmproblem. Min man kan till och med äta mögelanfrätt mat utan några som
Helst problem. Har man plåtmage går det säkert bra med marmelad som är 17 år gammal - jag skulle bli dödssjuk.

Turtlan sa...

Sån text som på bilden har vi på mjölken som kommer från vårt lokala Wermlandsmejerier.

Deras mjölk håller sig utan problem en vecka efter bäst före datum. Gissar att det är betydligt kortare tid från mjölkning till mejeri och sen till butik än tex jätten Arlas transporttider.

Jag kör med lukta och smaka. Beror också på vilken typ av livsmedel såklart.
Det är ju inte enbart datumet det hänger på. Det handlar om förvaring och hur länge saker stått framme också.

God fortsättning förresten :-)

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

I vilket fall tror jag att många reagerar märkligt, som om varorna är programmerade att på ett exakt datum bli oätliga. Utseende, lukt, smak måste väl duga som indikator.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Nja - nu tror jag du överdriver lite.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Jag märker att du resonerar precis som jag.

God fortsättning till dig och M.

Monet sa...

Överdriver? Nu blir jag förvånad. Hur menar du då? Vissa av oss har extremt känslig mage - jag har haft det sen spädbarnstiden. De senaste fyra åren har jag legat mer på sjukhus än varit hemma och opererats lika många gånger både akut och planerat för allvarliga tarmrelaterade sjukdomar (inklusive cancer, tarmvred, bukhinneinflammation pga inflammerade och spruckna tarmfickor om du nu vill ha en sjukjournal)!

Jag kan verkligen inte äta vad som helst och det minsta ägg, bacon, bröd, just sylt och marmelad, leverpastej, grädde eller överblivna matrester inte är helt fräscht får det katastrofala konsekvenser. Min man äter ogenerat allt och tycker som ni andra - utgångsdatum är väl inte såmycket att bråka om så länge det ser bra ut och luktar och smakar bra. En jul åt han i smyg rester av en fårfiol som behövde slängas - det är enda gången han tvingats sanera badrummet efter sig. En dålig tomat, utgången påläggsskinka, ägg som gått ut - inga problem för honom men fullkomlig katastrof för mig. Jag försökte säga att vi är alla olika känsliga för detta, det var allt.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Men om man är så känslig - ska då bäst-före-datum ligga flera dagar bort. Jag menar, från en dag till nästa kan väl inte så mycket hända.

Tråkigt med din status.

Monet sa...

Mat kan mycket väl bli dålig också innan utgångsdatum. Mycket beror på förvaring och transport. Vi hade detta problem ständigt och i synnerhet under de heta somrarna i Provence där man fick var ilsnabb med ilastning från butikens luftkonditionerade värld till att bilens ac gick igång i den 40-gradiga hettan. Bufferestauranger finns inte där, allt serveras direkt från ugn eller spis. När det gäller matsvinn sker det heller inte i Frankrike eller i det Europa som varit igenom två världskrig. Man tar hand om allt, gör goda restmåltider eller samlar ihop det som blir över till särskilda frivillig- och välgörenhetsorganisationer. Coeur de resto bl a. Som delar ut till behövande. En helt annan kultur när det gäller det också jämfört med Sverige. Det här finns inte ens på agendan i folks vardag. Har man för mycket av något ger man till sin granne som tacksamt tar emot.

Ja det är tråkigt och mycket besvärligt när man hela tiden måste vara observant på vad man äter. Otroligt många fler människor än man tänker på har det så här i sin vardag (som blir socialt handikappande om man inte sköter det). Att hålla sig till utgångsdatum som princip blir ETT av många sätt att hantera detta.

Anna sa...

På Arlas produkter står det "ofta bra efter", så den norska varianten finns redan i Sverige.

Bert Bodin sa...

@ Anna

Aha - Arla är mer eller mindre bannlyst i det här hushållet, så det har jag inte uppmärksammat. 😉

Babsan sa...

Vissa produkter är ju extra känsliga.Jag är ju laktosintolerant och fördelen med dessa produkter är att de har längre hållbarhet,mycket bra. sedan får man lukta och känna om det är ok.Arlas produkter finns inte i vårt hushåll

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Och en sak är säker; inget är "programmerat" att bli dåligt dagen efter bäst-före.