torsdag, december 17, 2020

Var sjätte vecka ...

.. besöker jag min frisör. Det är tradition sedan många år. Munskydd och visir ingår detta märkliga och tråkiga år. Men måste man så måste man.

En nyare tradition är att frisörbesöken numera också innebär resebyråbesök. Förr låg resebyrån där jag jobbade bara 300 meter hemifrån.  Då kunde jag slinka in där när andan föll på och jag blev kaffesugen. Nu har de flyttat sedan i våras. De finns nu i ett företags- och kontorsområde en bit utanför centrum. Men i grannhuset till frisören.

Där finns nu det fräscha nyinredda kontoret med ett trettiotal arbetsplatser. Tyvärr är inte alla bemannade. Branschen är i gungning för att uttrycka det milt. 16 personer har slutat. Uppsagda. Och imorgon, fredag, jobbar 7 ytterligare medarbetare sin sista dag. Så trist! 

Återstår en handfull kolleger som får dra företaget vidare. Privatreseavdelningen läggs i malpåse. Företagsresor är vad som återstår. Här betjänas storkunder såsom Luleå tekniska universitet, LKAB, Luleå kommun, Region Norrbotten med flera. Svenska kyrkan i hela landet finns också bland uppdragsgivarna. Men resandet går ju på sparlåga.

Jag levererade årets Råneåpepparkakor. Också det en tradition. Uppskattad. 

Och det tänker jag fortsätta med. Varje år. 

*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Så vansinnigt tråkigt för branscher som påverkas så hemskt! Och då menar jag förstås också för alla anställda med all oro som kan komma i och med uppsägning. Så mycket kunskap som kanske går förlorad, om man inte hittar ett liknande arbete senare!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Det känns som att en hel bransch håller på att försvinna. Samtidigt vet jag hur uppskattade våra tjänster är. Folk som jobbar på t.ex. universitetet ska ju ägna sig åt vad de är bäst på. Att boka researrangemang i Kazachstan tar mycket tid för dem. Istället får vi förutsättningarna och fixar resa, boende, visumfrågor etc.

Monet sa...

Det är verkligen tråkigt med en hel bransch som drabbas. Inte bara resebyråer utan hela upplevelsebranschen och turistnäringar världen över. Säkert kommer resande att ta fart igen men kanske under helt andra former - det blir ju spännande att se trots allt. Företagsresandetbspås ju gå ner till förmån för digitala möten och det är väl bra, mycket onödigt resande rent slentrianmässigt bara där.

Många tror ju på egna reseformer, typ husbil och vi som haft en kan intyga de klara fördelarna. Om man inte prompt måste ta sig till Thailand förstås!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Visst är det så att besöksbranschen lider. Min f.d. arbetsplats har också en avdelning som bl.a. ordnar konferensarrangemang här i stan. Och e har inte mycket att göra.

Dessutom har vi en rätt stor turistindustri här i länet. Internationella grupper som vill besöka oss uteblir. Trist!