måndag, april 23, 2018

En tredjedel

Återigen är matsvinnet under diskussion. Idag skedde det bland annat i Sveriges Radios valprojekt 10 miljoner som är tänkt att inventera synpunkter och idéer om alla möjliga ämnen, som vi 10 miljoner invånare kan tänkas klura på inför valet.

30% av all mat som produceras slängs i soporna. Det gäller globalt. Hur mycket som slängs här i Sverige vet jag inte, men det är förmodligen en hel del. Och det värsta är att det slängs helt i onödan. Svenskarna har blivit ett bekvämt släkte. Bäst-före-datum har blivit religion. Och som alla religioner leder det vilse; bort från egna omdömen, och erfarenheter.

När jag för en tid sedan tillbringade en långhelg i grannlandet, såg jag en mycket god idé, som borde införas här hemma också. Inte bara på förpackningarna, utan även i folks hjärnor.

Vi är fixerade vid datummärkningar och behöver en liten påminnelse.

I Ring P1 i morse hörde jag en inringare som tyckte att vi bara skulle ha tillverkningsdatum stämplat på matförpackningarna. Den idén tror jag definitivt inte på. De flesta av oss har för dåligt begrepp om hur länge olika matvaror håller, och jag tror att hans förslag snarare skulle föra med sig ett större svinn. 

Själv berömmer jag mig för att vara duktig på det här området. Utan att skämmas. Här slängs inte mycket mer i matväg, än det som rensas bort från grönsaker innan användning. Eller ett fiskskinn.

Inte heller köps det för kung och fosterland, när man inte är mer än delkung för mer än ett hushåll. Många gånger har jag skådat in i kylskåp (inte hos oss) belamrade på varenda hylla med burkar och flaskor och grejer och mat och kryddor och .... Ja, jag vet inte vad. Och mycket är gammalt och bortglömt sedan länge, förmodligen. Anledningen är förstås att de som har packade kylskåp inte har någon överblick. De vet inte vad som finns där. Nästa gång de behöver något så köper de varan på väg hem från jobbet, för säkerhets skull. Och så har man tre senapstuber och fyra flaskor dressing (vad man nu ska med färdig dressing till) på hyllorna. Grejerna blir gamla. Tror man. Trots att just de här produkterna innehåller mer konserveringsmedel än livsdito. Men efter sex år slängs det.

Jag har vid flera tillfällen öppnat och använt mjölk som "gått ut" för en vecka sedan. Utan några som helst problem. Man dör inte av att smaka. Det bor inga djur i förpackningen.

Så ta dig i kragen! Istället för att skämmas.

*****
Här hittar du dagens inslag från P1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Nu tänker vi lika igen.

  SvaraRadera
 2. @Cecilia N

  Då är vi i alla fall två. Men vi borde vara 10 miljoner.

  SvaraRadera
 3. Och nu blev vi tre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anta Snaque

   På god väg mot målet.
   🤣

   Radera