torsdag, maj 09, 2024

Ta dig i kragen

Demokrati är inget att ta för givet. Den är hotad på flera håll. Både långt borta, och nära. Det finns tendenser i Ungern, Polen och angrepp nu senast i Tyskland.

I juni är det EU-val. Val är en demokratisk tradition. Den kan missbrukas - tänker på Rysland och det nyligen genomförda 'presidentvalet' där.

Därför är det viktigt att vi värnar den rättigheten som vi har, att välja politiker, inriktning och framtid.

Jag blir knottrig av rysningar när jag hör olika intervjuer av folk på gatan, som får frågan om EU-valet och om de ska rösta. Svaret blir alltför ofta:   - Njae. Jag är inte så insatt.

Men människa! Någon sorts livssyn och inriktning har du väl? Att du inte är insatt i alla detaljer är inget krav. Rösta som du gjorde i senaste riksdagsvalet, om du nu tycker att resultatet då blev bra. Eller ändra dig och välj något annat.

Gör en valkompasstest om du vill ha lite ledning.

Men framförallt - RÖSTA!

4 kommentarer:

Eliza sa...

Jag gjorde testet.Hoppade alla frågor.."Testet" visade att jag är 76% vänsterpartist???? 🤣🤪 Svarade inte på några frågor,därför att jag anser att många frågor är varje lands inre angelägenheter.Men det går ju inte så länge vi är med där..Demokrati här?Det är ju EU som bestämmer.Googlade, hur många,och ev godtagna förslag som kommer från Sverige.Hittade inte.Men orkar inte bläddra genom 100 sidor.Borde komma upp svaret på min fråga,bland dom första.Och om bananer är raka och jordgubbarna runda,det struntar jag i😇

Bert Bodin sa...

@Eliza

Men om du är så negativ till EU men struntar i att rösta, så bestämmer ju andra hur det ska vara. Känns det bra?

Anonym sa...

Tack för påminnelsen!
Blir dock fundersam över mitt resultat i valkompassen...
Tur att det återstår några veckor till att samla mer info 🤔
/ Carin

Bert Bodin sa...

@Carin

Rätt agerat.

Och om man vill kan man ju alltid rösta som man gjorde i riksdagsvalet.