måndag, juni 17, 2024

I ...

.. hundkäxens månad. 

Tänkte på att denna art måste ha blivit vanligare de senaste decenniet. Kan inte påminna mig att de förekom i sådana ofantliga mängder förr.

Här i Norrbottens kustland finns de snart sagt överallt. Jag gillar dem.


*****

6 kommentarer:

Gabrielle sa...

Vacker bild!
Och påminner mig om gamle John Fords råd till Spielberg: “When the horizon is at the top, it’s interesting, when it’s on the bottom, it’s interesting. When it’s in the middle, it’s fucking boring!”
Här ligger den fint.

Bert Bodin sa...

@Gabrielle

Man är ju estet. 😎

Monica sa...

Bra att de får växa. Naturskyddsföreningen haft kontakt med alla landets kommuner, 290 stycken om ett samarbete med vägrenar där det ännu växer ängsblommor och hur de ska bevaras och klippas i rätt tid sedan.

Linköping bäst, Stockholm plats två och Malmö plats tre. 20 kommuner gör det bra men tyvärr norr om Stockholm finns inte en enda av dem. Det viktiga arbetet fortsätter med att försöka nå ut.

Mindre än en procent av de ängsmarker som fanns för hundra år sen finns kvar idag. Och när allt tar slut tar maten slut för människan också.

En ständigt hårdklippt gräsmatta är som asfalt för bin. Vilket visas med att en tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna. Och även andra pollinatörer och humlor och fjärilar på väg bort.

Så att spara en liten såväl som stor plätt i gräsmattan är viktigt. Skulle vara mycket mer undervisning till vuxna om detta.

Och, prästkrage, vitklöver, liten blåklocka, käringtand, rölleka, renfana ska vi vårda om och även hundkex, smörblomma och rödklöver.
Och buskar och träd förstås. Forskningen kommit fram till att eken är av oerhörd betydelse, de trott lönnen varit viktigast men fått nya kunskaper.

Bert Bodin sa...

@Monica

Men här i stan har de blivit mer och mer onoga med att trimma och klippa. Överallt får det nu växa vilt. Du skulle se maskrosfälten.

Elisabet. sa...

Samma sak här .., ja, överallt i Skåne där jag passerade .., och likadant här. Har aldrig sett så många "rufsiga" dikeskanter eller vägrenar. Underbart!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Det har varit lite för 'välstädat' i många år.