onsdag, juni 12, 2024

På krokiga gator ...

.. tar vi oss upp
mot höjderna och Rhodos gamla stad, som är innanför ringmuren. 

Här finns smala gränder, många små affärer med mer eller mindre krafs, men också konstgallerier och, förstås små krogar. Här är det lättast att hitta geniun grekisk mat, sägs det. 

Vi smyger runt lite här och där och ibland är det svårt att orientera sig i myllret. Då sätter man sig, tar en kopp kaffe och funderar vad nästa steg ska bli. 

Idag blev det lunch hos en trevlig kvinna som har en taverna vid torget Zoriana. Hon vägleder oss också vidare, för att nå hamn och 'hemåt'.

Vi tar en kort session på stranden i de 30 grader som nu erbjuds.

Sedan får vi se vad det blir.

En knekt träffade vi också


En ödla kikade nyfiket på de två fikande männen.


*****

13 kommentarer:

Monica sa...

Så fin ödla! Kan det vara sandödla tro? Såg en skogsödla häromdagen som också hamnade på bild. Är fina att se och så många olika det finns men inte i Sverige förstås.

Står mycket om ön Symi och båtresa dit från Rhodos är populärt. Räknas som det vackraste tänkbara men när Michael Mosley tog sitt sista andetag där fick den ett sorgligt eftermäle. Läser de engelska tidningarna och också hört intervjuer med det grekiska TV-teamet. Och så enormt tragiskt, redan fanns han på film på hela sin vandringsväg och så föll han ur bild och 15 minuter efter det sätts tiden att döden inträffade. Denna film fanns då tillgänglig för polis och myndigheter redan då onsdag men de tolkade inte skuggan som var där som en människa tyvärr.
Men sedan filmade TV-team och ihärdig borgmästare och undersökte närmare sin film så de fann honom på söndag fm.

Var ju en enorm insats innan och står det om det nu? Han fördes till Rhodos för obduktion och sen hem med familjen.

Nu får du fortsätta fira och ha det "lagom" med värme och sol.

Monet sa...

Evigheter sedan jag var på Rhodos. Gillar inte hetta i kombination med trånga gator och turistmyller så som jag minns det. Kreta var åtminstone då något ”luftigare” och mera historiskt intressant. Om du är vid varmare breddgrader för att fira födelsedag så GRATTIS. Och ha det fint och härligt!

Elisabet. sa...

I Gamla Stan på Rhodos åt jag mitt livs första moussaka. Minns att det var som en besvikelse, sen upptäckte jag tzatsiki och det var ju desto ljuvligare! Ha det så skönt och jag säger som Monet: firar du födelsedag - eller om B gör det - så GRATTIS! (Tredje besöket på Rhodos tappade jag sugen. För mycket människor, det kändes som att vandra omkring i en turistbroschyr, men kanske är det inte är så vansinnigt packat så här i början av sommaren? Å andra sidan .., vart kan man bege sig nu där det inte är mängder med turister? I Spanien och i Italien betackar ju de infödda sig för alltför många besökare. Ha så trevligt!)

Bert Bodin sa...

@Monica

Symi funderade vi på att besöka, men uteslöt det pga lite för mycket folk.

Michael Mosley känner man ju till. Undrar egentligen vad som hänt.

Bert Bodin sa...

@Monet

Rhodos har många sidor. Hettan varierar, men när man 'födelsedagsflyr', så kan man inte bestämma själv.
Tack för gratulation.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Visst är det mycket turister. Men det finns vrår som är lugna.

Det är jag som fyllde 75 igår.

Gunnel sa...

Grattis till de 75 åren.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Tack, tack.

Anonym sa...

Grattis - försenat - gamle man! Ha det fortsatt fint på Rhodos. Gamla stan är mysig - men hur orkar ni i hettan?! Vi har varit där en gång sent i oktober när det var stekhett. Det blev därför ovanligt många bilturer till härliga bad.
Thalassa

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Tack å tack - men gammal och gammal ... nja. 😉

Vi håller oss i skuggan. Det går bra hittills. Och vandrar i sakta mak.

Monet sa...

Michael Mosley antas ha gått fel under en promenad och hamnat i oländig bergsterräng (med en massa giftormar) i hettan. Han hittades efter ett par dagars sökande bara 80 m från ett café och en kiosk och har troligen dött av värmeslag och uttorkning. Som läkare vet man ju om riskerna men det visar bara hur fort det går. Jag fick själv värmeslag under en idiotisk tennismatch mitt på dagen just på Kreta i 40-årsåldern. Som tur var var detta under en medicinsk konferens så jag blev snabbt omhändertagen av ett antal läkare. Men man sa då att min temperaturregleringsförmåga kunde ha påverkats för resten av livet och så blev det också. Jag klarar absolut inte höga temperaturer, i synnerhet inte i kombination med hög luftfuktighet. Det var också ett av de avgörande skälen till att vi flyttade tillbaka från det allt mer stekheta Provence. Och till att några resor till södra Europa aldrig mer blir aktuella än möjligen under vintermånaderna. Och då för ljusets skull - beachlife är också ett passerat stadium här.

Eliza sa...

Grattis,🤩 Var på Rhodos för några år sedan.Besökte gamla staden,men fick avsluta besöket och hitta ut därifrån..Måste ha varit 50 gr därinne,bland alla stenhus..I övrigt blev vi varnade för ficktjuvar,där fick jag lära mej att ha handväskan mot magen,istället för vippandes på ena skinkan 😂 Ha nu en trevlig fortsatt resa 😊

Bert Bodin sa...

@Eliza

Tack.

Vet inte om någon varnar för ficktjuvar nuförtiden. Det verkar lugnt. Har alltid tyckt att det varit tryggt i Grekland. Minns en servitör som kom springande efter oss när vi lämnade en restaurang och hade lagt dricks på bordet. Han trodde vi hade glömt pengar. 🙂