onsdag, augusti 14, 2024

Saknar ...

.. mångfalden av fåglar, som vi varit vana med kring stugan. Inte en koltrast, inte en rödhake, någon enstaka rödvingetrast och taltrast. Ja, det är sorgligt och märkligt.

Måsar har vi heller inte sett många av. Och min favorit dvärgmåsen - inte en enda. De som så eleganta brukar flyga i svärmar.

Men vi får väl kompensation med det fjärilsår vi upplever. Amiraler, påfågelöga, makaon, citronfjäril, sorgmantel m.fl. Saknar tistelfjäril, nässelfjäril och vinbärsfuks. För att inte tala om nattfjärilarna. Puts väck, nästan.

Naturen har väl sina nycker, förstås. Men man blir lite orolig.

Sorgmanteln har producerat årets upplaga med stor framgång.

***** 

5 kommentarer:

Monica sa...

Ja, gott om vackra fjärilar är det och vi ser stora vita som jag inte hittar bland vitfjärilar med olika markeringar som de har i kanter t ex. Har för mig att helvita brukar vara små.

Fåglar har vi och rödhake sitter i granen på stuglandet. Där kunde vi följa hackspettsfamiljen i vår stora asp också, många badgäster kom och tittade och en dag flög ungarna ut. Var gärna med på film och foton, tittade ut från det runda hålet i trädstammen så fort någon kom.

Här i södra Stockholm fotar folk djurlivet och nu räknas igelkottar och skickas in. Vad folk sett eller inte sett under några dagar. Allt är av intresse. Flera har dem i sina trädgårdar och de pysslas om. Och bävrar fäller träd vid den stora sjön.

Bert Bodin sa...

@Monica

Tack för din rapport.
Vitfjärilar är svårt.

Vad jag kan rapportera im igelkottar är att jag såg en (1) i fjol.

Båthuspernilla sa...

Koltrast har vi haft på ön i skärgården i sommar. Envis typ som aldrig är tyst. Till slut ville vi be den att flytta. Det vi inte heller haft är myggor. Skönt för mig som är allergisk mot sticken, men katastrof för naturen. Det har varit en hel del myror, men knappt några flugor, blomflugor (den gulsvarta sorten som finns utomhus), humlor, getingar osv. Det är direkt oroande att det är så tydligt hur vi förstör vår omgivning.

Gläds gör vi åt att valet att sluta helklippa gräsmattan har gjort att våra ängsblommor som stor blåklocka, mandelblom, brudbröd, prästkragar, kärringtand, kråkvicker, gökärt mfl kommit tillbaka. Vi klarar oss med att klippa stigar till soptunna, brygga mm och njuter av prakten och artrikedomen. Hittade väl ett 20-tal arter av blommor på en kvadratmeter i den återskapade ängen.

Bert Bodin sa...

@Båthuspernilla

Tack för din rapport. Den stämmer delvis överens med mina observationer. Blomflugor och humlor har vi ingen brist på.
Men så läste jag detta i morse, som ingav visst hopp.
https://mail-ac.naturskyddsforeningen.se/index.php?action=social&chash=0070d23b06b1486a538c0eaa45dd167a.2935&s=5c1c080e5061affec3c9566b026b328b

Vi har också försökt spara mer växtlighet. Kanske är det därför vi har mer fjärilar i år.

Elisabet. sa...

Fantastiskt! Tog ni bort sjävla gräsmattan och sådde frön på jorden eller hur bar ni er åt?