onsdag, augusti 07, 2024

Dagens tidningspromenad ...

.. innebar också ett besök. Inte av oss, utan hos oss.

En Starrmosaikslända tog kontakt med Benke, som gav plats på handryggen. Där satt sländan en stund. Men när jag klappade (mycket lätt) den på huvudet tackade den för sig och flög iväg i solskenet.



*****

7 kommentarer:

Monica sa...

Sländor är det många av också, de kommer flygande från olika håll där vi sitter och studerar naturen.

Monica sa...

Och roligt att vi har landskapstrollsländor, Norrbottens är grön flodtrollslända. Upplands dvärgflickslända och Södermanlands vinterflickslända. Ska titta efter dem hemma och på stuglandet.

Bert Bodin sa...

@Monica
Grön flodtrollslända är en norrbottnisk exklusivitet. Finns bara i Råneå älvdal. Mycket sällsynt.

thord wiman sa...

Fantastiskt fint färgsatt slända men ordet "troll" i namnet känns lite nedsättande. Alla dessa arter bör man känna vördnad inför. Troligen det äldsta ännu levande djuret (skorpionen möjligen undantagen) långt, långt före däggdjuren, långt före skräcködlorna - 350 miljoner år på planeten är väl värd en eloge.

Kanske var livet lättare förr när den svirrade omkring i sitt rike under ormbunksträden och prasslade med sina mycket stora genomskinliga cellofanvingar. Ingen människa som störde och ställde till det. Ingen människa att tampas med. Idag är den illa ute tillsammans med de flesta andra insekterna i de röda listorna som bara fylls på. Det är en stor skam!

Ute på fågelexkursion (senast idag) vid en lämplig vassomkransad mindre tjärn är de lätträknade. Natur och miljö känns alltmer steril. Det börjar bli farligt trasigt i kretsloppssystem och näringsvävar. Om den vårdslösa människan får hållas en tid till är snart allt av värde borta. Och sen? Laga det den som kan.

Bert Bodin sa...

@Thord Wiman

Tack för insiktsfull och nyttig kommentar.

Jag har noterat vissa 'konstigheter' i naturen en här sommaren. Inte så kul.

Elisabet. sa...

Jag säger som Bert vad beträffar herr Wimans kommentar. Är han inte skribent, borde han bli det.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Har nån gång påpekat det för honom.