fredag, augusti 09, 2024

Väljer att ...

... föra fram en av kommentarerna från vårt sländmöte häromdagen. Ifall du kanske missat den. Kommentaren skriven av Thord Wiman.

Fantastiskt fint färgsatt slända men ordet "troll" i namnet känns lite nedsättande. Alla dessa arter bör man känna vördnad inför. Troligen det äldsta ännu levande djuret (skorpionen möjligen undantagen) långt, långt före däggdjuren, långt före skräcködlorna - 350 miljoner år på planeten är väl värd en eloge.

Kanske var livet lättare förr när den svirrade omkring i sitt rike under ormbunksträden och prasslade med sina mycket stora genomskinliga cellofanvingar. Ingen människa som störde och ställde till det. Ingen människa att tampas med. Idag är den illa ute tillsammans med de flesta andra insekterna i de röda listorna som bara fylls på. Det är en stor skam!

Ute på fågelexkursion (senast idag) vid en lämplig vassomkransad mindre tjärn är de lätträknade. Natur och miljö känns alltmer steril. Det börjar bli farligt trasigt i kretsloppssystem och näringsvävar. Om den vårdslösa människan får hållas en tid till är snart allt av värde borta. Och sen? Laga det den som kan.
16:01


*****

3 kommentarer:

Monica sa...

Här är en väldigt bra och läsvärd artikel om trollsländor. Mycket intressant.
https://svenska.yle.fi/a/7-10005816

Bert Bodin sa...

@Monica

Tack för tips.

Monica sa...

Ja, var roligt att läsa och få veta mer, fick inspiration här när ni skrev om dem och så Thords kommentar.