tisdag, augusti 20, 2024

Hur ska vi ha det

Läser en mycket bra ledare i lokaltidningen NSD. Där berättas om hur den så kallade tankesmedjan Timbro (Högerinriktad), vill att vi bygger bostäder med lägre standard. För att ha råd, helt enkelt. Enligt förslaget skulle man bland annat slopa kök i de nya lägenheterna. Folk går ju ut och äter, menar Timbro. 

Världsfrånvänt skulle jag säga. 

Läs gärna ledaren här. 
 
-----
Livsmedelsverket har kommit med en rapport, som berättar om vår dåliga beredskap för att möta livsmedelskris i ofärdstider. 
 
Särskilt allvarligt är läget för norra Sverige, sägs det. Det beror på att det inte produceras lika mycket livsmedel här, jämfört med de södra delarna av landet. 
 
Men jag tycker att deras rapport också visar på en viss ovilja att stärka beredskapen. De föreslår istället att folk ska flyttar härifrån. (!!!) Röra på sig söderut. 
 
Jaha - vem ska då jobba med all kraftproduktion, alla naturrikedomar, all ståltillverkning ... ja, allt som nu är på gång att utvecklas här i norr. Redan nu skapar Norrbottens län stora rikedomar - rikedomar som till rätt stor del hamnar söderöver istället för att hamna här.
 
Då kanske vi skulle ha råd att bygga bättre järnvägar. Norrbotniabanan bör prioriteras. Då kanske vi kan importera livsmedel på ett bättre sätt från sydligare delar av landet. Det skulle även svea- och götalänningar vinna på. 
 
Kanske skulle vi då ha råd att bygga lägenheter med kök också. 
 
*****

6 kommentarer:

Gunnel sa...

Man har länge hört talas om vilken usel beredskap på livsmedel vi har i Sverige och speciellt här uppe i norr. Kanske dags att göra något åt det och inte bara skriva rapporter om hur illa det är.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Vi får väl se om det händer något nu.
Tvivlar.

Rexxie sa...

Timbro är väl alltid världsfrånvända?

Bert Bodin sa...

@Rexxie

Det stämmer.

Anonym sa...

Vi behöver väl inte så mycket livsmedel om vi inte har kök att tillreda dem i? Och tvärtom också kanske? Vilken värld lever de i, våra styrande? ellem

Bert Bodin sa...

@ellem

Inte i vår värld, verkar det som.