tisdag, september 01, 2009

Monstret på balkongen

I rätt många år nu, har vi haft en liten främmande varelse på vår balkong. Den har hemförts från Kroatien av en bekant. Till oss kom den i en liten engångsmugg av plast och var cirka 7 cm i strumplästen. Eller i blasten, kanske man säger om plantor.

Vi kände igen den. Många gånger har vi sett den på murar i Grekland. Odlad och förvildad. Med små tjocka blad, för att stå emot solens starka strålar och med majblommesmå blommor, som bara slår ut i klart solsken.

I flera år höll den sig i skinnet. Men för några år delade vi den och har nu ett exemplar hemma i stan och ett annat i stugan.
Hjärtreva. Foto: Marianne. Nya äventyr.

Och nu har något hänt. I år har det lilla livet plötsligt drabbats av storhetsvansinne, sedan den lilla krukan placerats på en stor, övergiven kruka som tidigare huserat ett litet träd. De taniga skotten hamnade ovanpå jorden i den stora krukan och rotade sig.

Från att ha varit en hanterlig, cirka 25 cm stor planta, ser den nu ut som om den skulle vilja ta över hela balkongen. Syskonet ute i stugan är kanske hundradelen så stor.

Har någon sett något liknande?Krukan den tagit i besittning är ca 70 cm i diameter och lika hög. Grenarna hänger alltså ner till golvet och hotar kväva bl.a. en stor amaryllis. Man ser den stackaren försöka sticka upp ett blad, till vänster i bild. Bladen har varit lite dryga centimetern innan elefantsjukan satte in. Nu är de minst 5 cm långa och vissa bortåt 8 cm.

Har du sett "Triffidernas dag", en skräckfilm från 60-talet, som handlade om några märkliga växter, som plötsligt förändrades?
Vågar vi sova med öppen balkongdörr i natt?

Kanske ses vi imorgon.
Kanske?!!

*****

Inga kommentarer: