onsdag, september 23, 2009

Ekonomiskt omogna

Läser i bladet om att ett vaktbolag i Luleå anställer 48 personer. Det är väl bra att folk får jobb.

Men när jag ser orsaken blir jag lite fundersam.
Bolaget skriver i ett pressmeddelande:
"Finanskrisen har medfört att alltfler konsumenter väljer bort kreditkort till förmån för kontanter. Många tycker att det ger bättre kontroll över ekonomin. Även försäljningen av begagnade produkter ökar i kristider och där används nästan bara kontanter. Det stärker behovet av säkra transporter."

Dessutom ska ett nytt valv byggas i Umeå (Trettio mil söder om Luleå!???) för förvaring av kontanter, berättar företaget.

Tänk - jag trodde vi hade kommit längre i utvecklingen. Är det fortfarande så att "många" inte kan hålla koll på ekonomin om man inte har sedlar på fickan? Sådant pratades det om när de flesta kort var så kallade kreditkort, mer än betalkort. Och det var längesedan.

När jag sedan hör morgonens nyheter på radion om ett spektakulärt rån, som verkar ha genomförts med helikopter i en värdedepå i Svealand, så ter sig nybygget i Umeå och nyrekryteringen i Luleå än märkligare.

Men det är klart. Åtgärderna följer ju regeringens så kallade "jobblinje". Hederlig, som ohederlig spelar mindre roll. Rånare, väktare och poliser får mer att göra.

*****


Läs mer i DN. Eller hos SR.

Inga kommentarer: