torsdag, september 10, 2009

Jeaftigt

Tur att de finns. Naturskyddsföreningen och Plus. De tog ikväll upp en rätt skrämmande företeelse, nämligen giftiga kläder. Det har gjorts flera gånger förr, men förtjänar att upprepas gång på gång, tills det blir rättning i leden.

Den rättningen borde vi alla bidra till. Börja med att ställa krav på de kläder du köper. I kvällens program var det allas vår uniform, jeansen, som fick sig en känga. Särskilt ett märke som HM jobbar med. Cheap Monday. Billigt förstås. Nja... i alla fall inte i längden för vår miljö, eller rent av vår hälsa. (Det där hänger ju ihop. Det verkar inte alla ha insett.)

Prislappen berättar inget om kvalitén. Även dyra jeans (över 1000:- kronor, vilket är fullständigt hutlöst.) innehåller långt över tillåtna giftvärden enligt den undersökning som gjorts.

Själv kommer jag att fråga min "leverantör" hur de säkrat att jag inte går omkring med giftiga jeans. Jag betalar aldrig mer än 6-700 för ett par. Snygga förstås. Alltid sydda efter kroppsform, vilket är mer än man kan säga om de flesta modeller som ses hasa kring på gator och torg med grenen i rännstensnivå. Men det var en annan sak.

Gör slag i saken.
Kräv besked om dina kläder.


*****


Läs mer på PLUS hemsida.
Läs mer, och gå med i Svenska Naturskyddsföreningen.

Inga kommentarer: