torsdag, juni 15, 2017

Rak i ryggen

Om det är något man har tid med som pensionär (Observera att jag skriver det rakt ut; pensionär. Inte tjusiga omskrivningar som "fritidsforskare" eller "friherre"!), så är det att läsa dagstidningen och att följa med i omvärlden. Dessutom totalt "hörlurs-/öronsnäcksoberoende". Jag kan alltså betrakta mig själv som oerhört vidsynt. Och därmed klok. Förstås!

Det är jag stolt över.

Förutom att jag upptäckt några konstigheter i nyhetsrapporteringen (Det 200 m breda fartyget som lade till i Luleå igår. Och att OK erbjudit mig bränsle från obyggda mackar i alla tider.), har jag undrat över hur vårt universitet kan bygga "ett resecentra" (!!!?), vilket också rapporteras om.


Men jag förundras också över att det förväntas vattenbrist i vissa delar av Sverige. Det har vi hört om en tid nu.

Under många av mina ö-luffningar i den grekiska övärlden, såg jag ofta stora tankbåtar som lade till i hamnarna för att leverera just vatten. Det kunde jag förstå, eftersom solen alltid sken, det var varmt och öarna rätt små. Förmodligen hade det varit så sedan i vintras någon gång.

Men i Sverige!?

Det beror förstås på våra vanor till en stor del. Vi slösar!

Jag undrar när vi får se sydsvenska kvinnor (för det är oftast kvinnor) komma skridande, raka och stolta, med vattenkrus (fast det blir väl förstås plastdunkar) snyggt balanserade på huvudet, på väg från någon källa i skogen, eller en bypump.

Vänta bara!

*****

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Det där att vi slösar kan nog ses på flera sätt. Det märkliga är ju att de flesta av dricker samma slags vatten som vi vattnar och spolar med. Allt vatten som leveras till våra hushåll är av fin och drickbar kvalité.

Men om man tex skulle ha vatten av "sämre kvalite" till toaspolning så skulle vi behöva dubbla rörsystem med vatten.

I grannkommunen som också är en ö så har de ett väl utbyggt sommarvattensystem i många villaområden. Vatten som tas från Vänern som tex kan vattnas med. Man är då med i en slags vattenförening och betalar en avgift för sommarvattensystemet. Mycket smart tycker jag!

Sen är det nog så att vi är bortskämda med rent frisk vatten här. Köpa drivksvatten är vi inte vana vid. Tar vårt vatten för givet!

Bert Bodin sa...

Bra idé med Vänervattnet.

Men jag har fortfarande lite förvåning över att det skulle vara så himla torrt. Hur är det i t.ex. Tyskland?