onsdag, juni 07, 2017

Anarki - Utbränd

Igår gick ett program i P1 på morgonen. Det hette Nationaldagsmorgon, och handlade om det förändrade medielandskapet. Tidningar, public service-TV och -radio ses som mossiga och stenåldersföreteelser.
 - Ungdomar kan inte förstå hur man kan sätta sig ner klockan halvåtta varje kväll för att titta på Rapport.

Nu hämtar många sina "nyheter" från nätet. Ingen vet vem som står bakom och mycket av det som publiceras är falsk information, som får stor spridning väldigt snabbt. Men allt finns där. I mobilen, eller i datorn. Närsomhelst. Dag som natt oavsett var i världen du befinner dig.

Vilka möjligheter!

Det senaste halvåret har rapporterna om sjuktalet duggat ganska tätt. Det pratas om hur folk är stressade på sina arbeten och måste sjukskrivas långeliga tider. Livspusslen saknar bitar och barn och vuxna lider. Det skylls på arbetsgivare för det mesta. Men kanske är det fritiden som är skulden, trots allt. Facebook ska kollas. Twittra ska man också hinna med. Ungar ska skjutsas. Semestrar planeras. Vilken skola ska vi skicka ungarna till. Och vilken inriktning ska ungarna välja. Och så har vi tvätten.

Allt det där pusslandet innebär förstås en stress. Är all valfrihet, all flexibilitet egentligen en drömtillvaro?

Kanske skulle vi behöva lite mer ordning och reda!? Kanske skulle det vara bra att samlas kring "lägerelden" Rapport (Eller Aktuellt, eller TV4-nyheterna.) eller något annat medium. En fast tid. Varje dag. Vad är det för ont med det?

Eller också, som det var förr i tiden, klockan fem ungefär äter vi middag. Hela familjen.

Lite mer schema, fast det låter trist.

Allt var inte bättre förr.
Men allt var inte hellre sämre. Vi kanske mådde bättre, rent generellt.

*****

Inga kommentarer: