måndag, juni 05, 2017

Inventering

Det här med den sena våren och den fortsatt kyliga juni, ställer ju en del på huvudet. Inte för att jag är beroende av skördar eller annars hotas av något ofördelaktigt annat än missnöje. Men jag vill ändå försöka hålla lite koll på omgivningen.

Hur går det med tranbärens blomning. Roslingen, har den börjat knoppas. Är den vackra vattenklövern på gång.

Så vi gav oss iväg på en liten vandring, för att inventera. Resultatet blev väl som förväntat. Bara det faktum att termometern idag knappt nådde upp till tvåsiffrigt trots klar sol från blå himmel och en stark och kall sjöbris, som gjorde att det kändes "vinter", kunde ju inte få mig att tro att utvecklingen skulle ha nått till normal juninivå.

Inte ett spår av blomning, eller ens knoppning av de tre tidiga arterna som jag nämnde ovan. Jo, en liten roslingsknopp såg vi. Men i övrigt såg det mest ut som att snön julst hade smält.

Jag undrar också hur det ska gå för fåglarna, som nu börjat med sin häckning och förmodligen har nykläckta ungar i holkarna och redena. Det finns ju inga insekter! Bara någon enstaka humla, en och annan mygga, eller spindel. Det blir hårt med försörjningen.

Men det finns hopp. Nu visar prognosen för veckan att det blir varmt i slutet av veckan.

Törs man lita på SMHI?

*****

Inga kommentarer: