Mmmmmmmmm. Klart godkända och lite annorlunda. Nyttigare.
Fixa fram detta först:
1 paket jäst. Ta den som är bäst
för söta degar
1,5 dl fin rapsolja
3,5 dl mjölk
1,5 dl blossas röda glögg
1 burk kesella, gärna 10% fett.
1 g saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ungefär 1,7 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
Pärlsocker till garnering.
Nu börjar vi:
* Stöt saffran i mortel tillsammans med saltet. Häll sedan glöggen i morteln och låt blandningen dra.
* Smula ner jästen i en degbunke.
* Värm mjölken till 37 grader innan du häller den över jästen.
* Tillsätt rapsoljan. Den behöver inte värmas.
* Rör om till jästen lösts upp någorlunda.
* Tillsätt kesellan och sockret, tillsammans med saffransglöggsörjan.
* Arbeta in mjölet undan för undan, med maskin, eller för hand, tills degen blir smidig och börjar släppa kanterna i skålen. Men kom ihåg; Den får gärna vara lite kletig.
* Låt jäsa i 45 minuter, kanske upp till en timme. Täck degbunken.
* Ta upp degen på en lätt mjölat bakbord. Knåda igenom degen, så att den blir smidig.
* Dela den i 5 delar. Varje del bör räcka till ca 10 lussekatter. Arbeta ut degen till en tummes tjocklek och dela i bitar om 20 cm. Forma lussekatterna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa till ungefär dubbel storlek. Det tar ca 20-30 minuter.
* Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
* Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 grader i ca 8 minuter.
Låt dem sedan svalna under en handduk, innan du smäller i dig hela surven.
(Att bilden blev lite suddig kan förklaras av att det blev glögg över i flaskan, som inte hälldes i degen.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera.