onsdag, maj 30, 2007

Evig rötmånad.

Vi har hört det förr. Ja, jag har så gott som hela mitt liv hört historier om hur det "går till" när man bygger hus. Eller rättare sagt, hört historier om hur det inte borde gå till. Byggbranschen verkar behängd med skrönor och myter om svinn, byggfusk, karteller med mera. Mer och mer sanna tycks det.

Rapporter om utveckling som går bakåt, duggar tätt i dagarna. Det är byggfusk och experiment om vartannat. Hus möglar. Fasader spricker. Ventilationsanläggningar som aldrig blir rätt. Och det sker i nya hus.

Vad är det för fel med byggbranschen? Något grundläggande måste det vara. Och ingen verkar göra något åt det. Det blir en skandal. Räfst och rättarting utlovas av näringens företrädare. Sedan verkar man skaka av sig ansvar och nyvunna kunskaper och fortsätta som vanligt. Tills nästa larm kommer. En evig cirkelrörelse.

Nu senast är det tjusiga Hammarby sjöstad i Stockholm, som får fuktskador. Samma fenomen väntas dyka upp här i Luleå på nya bostadsområdet Kronan. Två högstatusbyggen, där priserna både för insats och månadsavgifter inte tillhör de lägre precis. Snarare tvärtom. De säljer på exklusivitet. Hög standard i lägenheterna. Fina lägen med vackra omgivningar.

Snygg yta - Det är väl det som räknas! Vi betalar. Sköna slantar försvinner snabbt ner i byggföretagens kassalådor och till direktörernas bonusprogram.

Ansvaret för kvaliteten flagnar som bortborstade mjäll från byggmästarnas kavajer. I samma takt som fasaderna.

Och så får vi som bor i husen betala.
Igen!

*****



DN har skrivit ett flertal artiklar de senaste dagarna.
28 maj.
29 maj, 1, 2, 3, samt NSD.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: