onsdag, februari 06, 2008

Bakläxa

Skriv rätt och bli läst. Pigga språktidningen Språktidningen berättar om den irritation som läsarna ger uttryck för, när det slarvas i tidningstext. Korrekturläsare är snart ett minne blott, i skuggan av att många litar på digitala stavnings- kontroller. Något som, trots utveckling och förfining, inte är så mycket att lita på.

"Mycket tyder på att ett misstag hos SAS underhållningsavdelning bidrog till att...." - ja vadå? Att kunderna uteblev på grund av tristess ombord, eller rasade mot något misshagligt innehåll i den film som visades.

Nu handlade meningen om de beryktade Dash-planen, och avslutas alltså med ".. fel ventil monterades på landningsstället, som i sin tur orsakade haveriet.".

Allt är rättstavat, men ändå blir det fel. Inget digitalt rättstavningssystem i världen kan upptäcka det. Endast ett fåtal tidningar i Sverige har kvar någon som helst mänsklig kontroll av vad som skrivs. "Tidningarna skäms i allmänhet för lite." Dagens Industri är ett lysande svenskt undantag, som kan ta prestigkolleger som New York Times och The Guardian i hand.

I artikeln berättas också om hur texter med mer än två stavfel, får läsarna att tappa förtroendet för det de läser. Dessutom går det åt mer tid att läsa felaktig text. Läsaren blir irriterad.

Så långt tidningarna. Men det får mig också till att ge klart underbetyg till den pedagogik som sedan länge verkar råda i skolan. Där man inte lägger vikt vid stavning, utan tycker att barnen skall få "utveckla sin kreativitet". Kanske. Vad vet jag. Men så särskilt rättade blir inga ungar nuförtiden. Det har jag förstått.

Kan det vara det som gör att minskad läsförståelse, och överhuvudtaget minskad läsning blir mer och mer vanligt.

Kvarsittning gäller!
För pedagogerna.
*****

Språktidningen.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: