onsdag, november 07, 2012

Äntligen

Nu finns ett lagförslag som går ut på att rattfyllerister ska bli av med sitt fordon, i tillägg till att körkortet dras in och eventuella andra straff utmäts.

Utmärkt!

Det har jag efterlyst i flera år. Det är så logiskt att man undrar varför det inte gjorts tidigare.

Hoppas det gäller för snö-/vattenskoter-/båtförare också.

*****

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det är bra! Mitt ex berättade ofta hur frustrerande det var att ta fast nån för rattfylla och så snart dom var dömda och ute igen, så blev det en ny sväng ..., totalt tröstlöst!
Det är ju synd att det kan drabba en hel familj - att bli utan bil - men vad ska man göra?

Leif sa...

Vem skulle bry sig?

En 35-åring som gång på gång ertappats med att köra bil utan körkort har dömts igen.

Från 1994 har mannen dömts 63 gånger och i de flesta fall har det handlat om olovlig körning, skriver Bohusläningen på nätet.

Den här gången stoppades han utanför Uddevalla i mitten av september då han körde bil utan körkort.

Senast han dömdes för liknande brott var i augusti, då han fick fängelse i en månad för grov olovlig körning.

Han får samma straff nu igen.
/ TT

Går det att angripa problemet med rattfyllerister på ett annat sätt än att ta bilen? Vad med istället att obligatoriskt alkolås måste finnas monterat av auktoriserad verkstad inom 1 vecka? Om inte chockhöjs trafikförsäkringen.Bert Bodin sa...

Elisabet: Men om man upprepade gånger gör sig skyldig, så ....

Bert Bodin sa...

Leif: Alkolås är bra om det funkar till 100 procent. Jag tror också det skulle kännas ordentligt om bilen beslagtas. Liksom att t.ex. jaktvapen tas från den som uppenbarligen missköter sig.

Leif sa...

Posten har väl börjat installera alkolås i sina lastbilar? Har för mig såg det en tidig morgon vid en postterminal i Stockholm. Ingenting fungerar givetvis till 100% men det är ett bra steg på vägen.

Även jaktvapen kan vara effektiva mordvapen i händerna på den som missköter sig. Därför menar jag samhället måste vara minst lika restriktiva -om inte mer- mot jägare. Tänker på exemplet med den alkoholiserade jägaren uppe i Gällivare.

Cecilia N sa...

Men jag fattar inte ...
Är det på livstid som djurhållningsförbud?

Finns det någon möjlighet att i så fall ompröva det om vederbörande börjar ett nytt nyktert liv?

Och om A använder B:s bil, blir B av med bilen då?

Elisabet. sa...

Ja, jag tänker lite som Cecilia. Tänk, om ens man kör onykter och så förlorar även jag bilen och kan inte ta mig till jobbet ...?

Alldeles enkelt är det inte.

Men i princip så är det ju rätt.

Leif sa...

Även somliga kärlekstörstande kvinnor är bra på att spola i sig. (Länk DN)

En kvinna var så nervös inför en dejt att hon halsade två halvflaskor vin direkt när hon kom fram. Helsingborgs tingsrätt säger att den inte kan utesluta hennes förklaring och har friat för grovt rattfylleri, skriver Metro.

En person såg kvinnans vingliga bilfärd till mötet med en lastbilsförare, följde efter och larmade polis.

När polisen anlände drygt två minuter efter det att kvinnan gått in i förarhytten hade hon 0,83 promille i utandningsluften.

Bert Bodin sa...

Cecilia N och Elisabet: Håller med. Det är gränsdragningar som blir svåra. Men att bara förhöra och låta människan gå hem är bara en flathet så typiskt svensk. Alkolås - Givetvis, om bilen är "familjeägd" och behövd. Men det måste förstås svida ordentligt.