onsdag, maj 22, 2013

Viljelöst

Hur vill vi ha det? Hur vill du ha det? Är du nöjd med hur du har det?

Ibland tycker jag att saker och ting får passera alltför lättvindigt. Att vi kollektivt låter till synes triviala ting bara hända, utan att ägna dem någon vidare tanke. Att vi dessutom tillmäter oss själva en alldeles för liten betydelse för att styra utvecklingen är också något jag reagerar över.

Kommersiella krafter är starka. Reklam och marknadsföring måste finnas. En viss upplysningsuppgift fyller det, trots allt.

Men jag blir lite besviken på mina medmänniskor. Som till exempel när jag hör att vår import av mejerivaror rusat i höjden och fortsätter att göra så. Vi nöjer oss alltså inte ens med den lokalproducerade mjölken, yoghurten, filmjölken eller smöret. Det ska vara importerat om svensken får välja. Och jag undrar varför.

Utan att ägna det en tanke handlar vi med priset för dagen på produkten, som allenarådande styrning. Av slentrian tar man det billigaste. Trots att det är många, många som har råd med det lite dyrare.

Lantbrukarnas organisation tror att vi inte kommer att några mjölkbönder alls, när vi kommer till 2050. Själv kommer jag heller inte att vara med då, tror jag. Men om jag är det, så vill jag fortfarande kunna bre lokalkärnat smör på mackan.

Men det behövs att var och en av oss börjar tänka ett steg till, när vi handlar. Har vi inga kor kvar, så har vi heller inga öppna hagar och ängar. Kor är nyttiga. På många sätt. Vi borde ha fler. För de ger oss inte bara fullvärdiga proteiner i form av mjölk. De producerar kött också. Och snart kanske du åker bil med en ko i tanken.

Kul va!?

Alla vinner.
Om viljan finns.


*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Om detta har jag diskuterat med min chef.
Köper man in t.ex. Garants egen mjölk, blir vinsten för butiken större per såld förpackning.
Och vinsten är ju som bekant det viktigaste ...

Vi säljer även Wapnös "härproducerade" mjölk.
Wapnö ligger bara några km från affären och har eget mejeri.
Dyrare, ja.

Men gissa, vilken mjölk vi köper!

Bert Bodin sa...

Elisabet: Jo - Jag förstår att ni alla är fantastiska idelister. ;-) Det borde alla vara.

Lasse Strömberg sa...

Slutar vi köpa importerade mejerivaror kan vi nog räkna med att heller inte få exportera några mejerivaror och skulle det hända blir det nog ännu färre mjölkbönder. Efter de kända Muhammedteckningarna i Jyllandsposten tog några länder med muslimsk majoritet bort Arlaprodukter från affärerna och det gjorde att Arlas mjölkbönder fick bekymmer eftersom de plötsligt fick mindre betalt för mjölken.
Lagen om kommunicerande kärl gäller även mjölk.
Vi ska nog i framtiden se mat från EU som lokalproducerad.
Öppna landskap får vi även framledes när mjölkgårdar omvandlas till storstadsbornas hästgårdar eller, varför inte, golfbanor. Att Sverige skulle riskeras växa igen är en myt som odlas av lobbyister på LRF.

Bert Bodin sa...

Lasse Strömberg: Men måste vi öka med 2700%(tvåtusensjuhundra), som var det tal som nämndes för mjölk. Det låter ju helt sjukt. Och om vi missar export kan väl den mjölken stanna i landet istället, så slipper vi importera. Om inte annat så för miljöns skull (transporter). Jag tycker det är lika illa att importera mjölk som att importera flaskvatten.

Men vin går bra. ;-)