fredag, maj 24, 2013

Snask

Ett ovanligt mordfall fyller för närvarande alla nyhetsmedier här i norr. Det är en sedan början av maj försvunnen ung kvinna, som hittats mördad. Styckad.

En tragik långt utöver vad man kan föreställa sig. Jag tänker på de anhöriga och hennes vänner.

Pressens bevakning har förstås varit intensiv. Alla polisens mått och steg har granskats. Man har följt föreningen Missing peoples storartade insatser. Insatser som lett till att offret återfunnits på ett helt annat ställe än där polisen först letade.

Idag passerade tidningen NSD en gräns. Anständighetens. Genom att publicera bilder på den misstänkte gärningsmannen. Visserligen inte med ansiktsbild, men ändå säkert fullt igenkännlig för folk som finns i hans närhet. Dessutom publicerar man bilder från mannens hem, hans föräldrars villa och sommarstuga. Alla fullt möjliga att känna igen för folk i trakten. Staden Boden är inte större än så.

Och jag tycker det är så fullständigt osmakligt att på detta sätt stigmatisera en misstänkt gärningsman. Men även hans föräldrar. Förmodligen åberopar tidningen något slags allmänintresse.

Det är så dåligt att det inte finns ord för det. Förutom ordet "kvällsjournalistik".

Slask, snask som jag trodde att en seriös publicist skulle hålla sig för god för.

Men se, där bedrog jag mig.

Och prenumerationen hänger löst. Mycket löst.

*****

Läs artikeln här, där du också kan läsa många andra artiklar om händelsen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, sånt är sorgligt.
Allmänintresse kan det ju inte vara. Det intressanta är ju att polisen äntligen verkar ha kommit nånstans, inte exakt vem den personen är. Och skulle det vara så att de tagit rätt person är det ju redan genomjävligt för släkt och vänner till honom.
(Släkt och vänner till den mördade vet man ju redan har det genomjävligt.)
Nej, tragiskt är det att även det man trott vara seriösa tidningar mer och mer går mot kvällstidningsstuket.

Bert Bodin sa...

Tyvärr här jag sett den "trenden" sedan några år. Det är inte smickrande.