tisdag, juni 04, 2013

Smått förälskad

På något sätt har Akureyri i norra Island alltid lockat mig. Vet inte varför. Namnet är vackert och fantasieggande; och kartnörd som jag alltid varit har jag många gånger fastnat för det.

Nu tog jag chansen och åkte dit.

Det ångrar jag inte. Fantasin räckte inte till för att beskriva den lilla vackra och genomtrevliga stad jag mötte. Längst inne i en fjord, med fjäll som omringar den. Här har de 17000 invånarna ordnat det fint för sig.

Staden levde. Verkligen. Näringsliv. Kultur. Turism. Allt verkade blomstra, trots den kris som Island genomlevt de senaste åren. Prydliga hus. Pampiga hus. Trevliga människor överallt. Ett livligt kaféliv. Bra restauranger av olika snitt. Ett kulturhus värdigt en betydligt större stad. Minst två biografer med flera salonger i varje. Designer. Offentlig utsmyckning sparades det heller inte på. Botanisk trädgård.... Ja, allt verkade finnas i denna lilleputtvärld.

Dessutom en gigantisk bokhandel. Med fik. Fylld med människor. Det var kö till disken varje gång jag gick förbi. Öppet till klockan 22 på vardagar.

 - Det är åtta minuters gångväg till allt, sa en infödd. Utom till flygplatsen. Dit är det åtta minuter med bil. Flygplan efter flygplan landade och startade under hela dagen.

Universitetet i Reykjavik har en filial här. Ekonomi-, sjuksköterske- och lärarutbildning var de tre grenar som var representerade.

Ovan staden ligger Islands största skidanläggning med rejäla fallhöjder, sju liftar och säsong från januari till och med maj.

Och jag tänkte.... 17000 invånare ... Hela detta utbud ....

Gällivare är något större.
Vad gör man där?
Väntar på skotersäsongen!


Kulturhuset Hof

Spännande interiör i kulturhuset.






Många fik och pubar


















*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, tänk så lite man vet här i världen!
Eller känner till.
Tack som delade med dig .., det låter ju spännande det där.

Ingela sa...

Just den orten var "min" när vi gjorde arbeten om Island när jag gick i trean. Minns det klockrent.

Ingela sa...

Eller kanske det var i fyran, i trean var det väl Sveriges geografi, Norden i fyran, Europa i femman och övriga världsdelar i sexan. Tror jag.

Bert Bodin sa...

Elisabet och Ingela: Det är riktigt roligt när ens föreställningar ställs lite på huvudet. Det här var en riktigt trevlig överraskning.