måndag, oktober 20, 2014

Lunchtips

Jag har så länge jag varit helt yrkesverksam, lagt mig vinn om att äta bra lunch. Alltid vällagat. Aldrig skräpmat. Det har jag kostat på mig och varit omsorgsfull när jag valt matställen. Lunchrasten har också alltid varit mer eller mindre helig som vilopaus. Inget "lassande" och sedan ut på stan för att shoppa, shoppa eller shoppa!

Nu får jag förstås ändra vanor, eftersom jag lämnat arbetslivet till stor del. Ekonomiskt måste jag dra ner på excesserna. Därför har jag också bestämt att uteluncherna får koncentreras till de dagar jag arbetar. Tisdag och torsdag träffar du mig alltså på något lunchhak av bra kvalisort.

Övriga dagar blir det alltså till att hitta på något annat. Laga hemma. Tiden finns ju, så ursäkter faller. I vårt hushåll har också alltid principen lätt måltid på kvällen varit den som gällt. Lunchen får alltså bli huvudmålet. Det är ju också på dagen man behöver mest näring.

Då fick jag också idén att dela med mig av mina mest lyckade rätter. Som idag. Jag satte igång direkt efter min långa promenad. Det skulle bli något med lax.

Då kör vi! (Jag gör bara en portion)

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj en ugnsform.
  • Skär vitkål (den är så god nu på hösten) i fina strimlor.
  • Skär purjolök på valfritt sätt.
  • Skär palsternacka i bitar.
  • Skär ett lagom syrligt äpple i klyftor. Jag hade Ingrid Marie.
  • Skär en laxfilébit i lagom stora tärningar.
Lägg ner grönsakerna i den smorda formen. Salta och peppra. Stänk över saften av en halv lime och ringla pyttelite honung över (Det ska inte bli sött.), och sätt in i ugnen i tjugo minuter.

Under tiden steker, eller rättare sagt, bryner du laxbitarna snabbt. De ska inte bli genomstekta. Krydda.

När formen stått i ugnen i tjugo minuter lägger du i laxbitarna och toppar med lite riven ost. Västerbotten eller annan stark ost är bäst. Gratinera i 5 minuter.

Klart att äta!

Servera med valfri sallad. I mitt fall babyspenat. Den behöver ingen dressing eftersom de ugnsstekta grönsakerna har mycket smak och syra.

Alla råvaror utom laxen (tyvärr) var ekologiska.

Gott. Jag lovar!


*****

6 kommentarer:

Benke sa...

Det ser gott ut!
Själv fick jag kyckling och den var väl ok...

Bert Bodin sa...

Jaha'ja. Men det duger väl det också, om det var vällagat.

Biggan sa...

Ser jätte-mumsigt ut!!! DET ska jag prova, tack för receptet!!! Helt i min smak och ekologiskt, alla tajders!

Bert Bodin sa...

Biggan: Varsågod!

Suzesan sa...

Tack för tips Bert det ser väldigt gott ut. Det ska jag prova. Här hittade jag härlig lax på Coop som är ekologisk i portion för två :) Mycket god.

Kram
/Susanne

Bert Bodin sa...

Jo - jag brukar också hitta ekologisk lax ibland.