onsdag, oktober 01, 2014

Vem lyssnar på mig

Den tredje juli var en varm, men lite mulen dag här i Luleå. Jag jobbade och på min väg hemifrån passerade jag Köpmantorget och tog en bild. Mest för att de där stolarna som någon ställt ut var så fina. Och grönskan. Fina lindar, som stått där i 25 år ungefär. Det är en liten oas mitt i stan, om än lite bortglömd och av kommunen förbisedd.
Sedan något drygt halvår har vi också fått veta att torget skulle göras om. Vi var alla välkomna med synpunkter om hur vi ville att torget skulle utformas.

"Ja - Vad ni än gör, så ta inte bort träden. De behövs."

Skrev jag till förslagskommittén.

När jag idag passerade torget ...

Jo - stolarna finns kvar
*****

17 kommentarer:

Elisabet. sa...

Fullständigt vettlöst!!!

Lisa sa...

Nej vad tråkigt. Varje träd i stan är viktig för trivsamheten, borde inte dra in resurserna där, med städning av löv o.dyl.

Anonym sa...

Jag kan inte tänka mig att någon ville ha det så här. Usch!

Bert Bodin sa...

Elisabet: Jag har vid ett antal tillfällen skrivit till kommunen och bett dem fixa till torget. Men det har alltid gällt smådetaljer. Lösa gatstenar. Planteringsgropar för trän som tagits bort, men som inte fyllts igen osv. osv. Torget har varit fint, men vanskött.

Som idén för ny utformning tror jag inte det blir någon "oas" i fortsättningen.

Såhär är det tänkt att bli.

Bert Bodin sa...

Lisa: Precis. Se även svaret till Elisabet, ovan.

Anonym sa...

Ovanstående är min åsikt.

Lillan i Cornwall

Bert Bodin sa...

Jo, Anonym. Någon dåligt utbildad stadsmiljöformgivare har tydligen tänkt, eller rättare sagt; låtit bli.

Bert Bodin sa...

Lillan i Cornwall: OK.

Turtlan sa...

Nu blir jag arg.... och ledsen.

Behövde kommunen ved till sin värmepanna?

Bert Bodin sa...

Turtlan: Det är föga troligt. Luleå har en stoooor och framgångsrik värmeteknik. Billigaste fjärrvärmen i Sverige. Överskott från stålindustrin driver stan i mångt och mycket. Vi har till och med uppvärmda gågator, vilket jag tycker är liiiiiiiiite överdrivet.

Nä - här handlar det tydligen om konstruerat tyckande om vilket behov som finns. Detta är den andra kala ytan som skapas i stan på kort tid. Förväntningarna är att "de ska fyllas med aktiviteter".

Jag synar.

Anonym sa...

Fylld de med trad istallet. Dubbelt sa manga!

Första året i Hjo sa...

Såga ner träd ville redan Hjalmar Mehr göra på sin tid i Kungsträdgården. Jag antar att de styrande i Luleå är partibröder/systrar.
Dina bilder är mycket talande.

Anonym sa...

Det ser ut som modern arkitektur och utformning brukar göra, kallt, kalt och fyrkantigt. Så otroligt trist och grått. Hörde i morse på radion att översvämningarna kommer att öka framöver, då vi envisas med att bygga bort alla gröna oaser som kan sluka vatten i städer och närområden. Man får väl ställa en roddbåt på garageuppfarten.

Bert Bodin sa...

Första året i Hjo: Visserligen ska det bli ngt nytt där. Men enligt idéskissen blir det summa summarum 1 (ett) träd och en fontän plus en scen (vad nu den kan tänkas användas för) och lite annat. Vi får väl se.

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Jag gillar när folk är realister. ;-)

Jan sa...

Efter många års ältande med vad man skulle göra med Luleås största skamfläck, södra hamnplan, besökte jag med spänning platsen efter upprustningen som kostat åtskilliga miljoner.
Vad fick jag se - en stenöken, öppen, kal och på intet sätt inbjudande. Var detta allt vi fick för alla dessa miljoner?
Köpmantorget, 50 meter från Storgatan, har alla möjligheter att vara något bra, men är sorgligt nog satt på undantag.
Nu tar man bort träden, grunden för trivseln, och planerar för ytterligare en stenöken, på något som skulle kunna vara ett levande torg, mitt i stan.
Av planerna att döma kan jag garantera att inte många lulebor frivilligt sätter sin fot där i framtiden.
Vad är det för fel på de som planerar vårt Luleå??
En apa hade kunnat göra det bättre.

Bert Bodin sa...

Jan: Jag förstår inte varför man inte nöjer sig med att fixa till Köpmantorget. Det var en oas med fina träd. Några saknades. De försvann tidigt då någon överförfriskad och besviken mansperson helt enkelt måste bevisa sin styrka genom att vandalisera. Sedan har det fått förbli så genom åren. Fontänen har inte skötts och beläggningen hade kunnat hållas efter bättre. Det hade räckt.

Angående Södra hamnplan så är det en felsatsning, som hade kunnat bli bra om man bara hade gjort det logiska, nämligen riva rucklet som står där. Nu, när planen är klar, ska man börja riva huset och bygga!!! Huvudlöst att man inte gjorde det samtidigt.

Sedan måste man ju satsa på att det blir aktiviteter där- spola en isbana på vintern, fixa torghandel, konserter, eller annat på sommaren. Det är ju egentligen ett vackert ställe med hela stadsfjärden som utsikt. Satsningen vid sidan mot skärgårdsbåtarna är i alla fall lyckad, tycker jag.