måndag, februari 20, 2017

Siffror

Jag betraktar mig som ickesiffermänniska. Dålig i huvudräkning, så jag skäms ibland, och tal större än sex siffror har jag mycket svårt för att rekapitulera, om det skulle vara nödvändigt.

Konstigt nog sitter däremot en del telefonnummer inristade någonstans. Kanske i ryggmärgen, för jag har då inte ansträngt mig det minsta för att de ska sitta någonstans alls. Det är klart att nummer som man ringt mycket kanske förstärks genom att man fysiskt var tvungen att slå dem med fingerskiva, eller med knappar (Gu' så modernt det var!). Men egna telefoners nummer slog man väl sällan, och speciellt inte som 5-åring.

Foto: Mats Larsson, f.d. strömsundsbo
Jag föddes i Boden och bodde där till jag var nio månader. Vi hade telefon och jag har fått mig berättat att vi hade nummer 147. Jo, bara tre siffror.

Sedan flyttade vi till Kiruna och där bodde jag till jag var fem år gammal. Men telefonnumret sitter som en smäck. 12451. Det var Bodins nummer. Telefonen stod på det stora skrivbordet i vårt kombinerade sov och arbetsrum. På den tiden svarade man ju med nummer, och det ringde en hel del hemma hos redaktör Bodin, så jag hörde säkert numret ofta.

1954 på hösten drog flyttlasset till Luleå. Nytt nummer blev 18535. Det sitter i. Ny flytt till Kiruna innebar förstås nytt nummer, 23525.

Däremot har jag inget minne vilket nummer som blev vårt när vi sex år senare flyttade tillbaka till Luleå för andra gången. Men mitt eget, när jag så småningom flyttade till eget boende: 17883. Det numret finns kvar som en del i ett mobilnummer. Det var på den tiden då man fick välja mobilnummer inom vissa gränser. Det får man nog inte nuförtiden. Allt har ju blivit så mycket bättre. Eller?

Jobbet innebar ju en del ringande. SAS Agentservice 10800. Finnairs dito 08-24 43 30. De finns kvar i mitt huvud, men inte i verkligheten.

Men andra nummer som sitter är stationsnumren i vårt järnvägsnät. De kommer nog alltid att sitta där. Inte alla, men många många. 001, 002, 003 gäller förstås våra tre största städer. Halmstad hade 080, Avesta 004, Gävle 210, Hallsberg 099, Bastuträsk 294, Abisko turiststation 114, Hamburg 750.

Ja, fråga mig, jag kanske vet var du bor. Så jag kanske har bra sifferminne, trots allt.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och vårt telefonnummer i Malå, som vi fick när vi bytte ut mammas 10043, blev lätt att komma ihåg. Tel. 111 11.

Bert Bodin sa...

Såg att du gjorde ett FB-test också, och blev godkänd.😆