onsdag, december 13, 2017

Jösses ...

.. vilket kul rabalder det blev över mitt inlägg på Facebook i morse. Det var när jag hörde ett inslag i P1 morgon om e-handeln.

Här är ett plock bland reaktionerna.
 
 
M skriver: Varför ska psykvården ta hand om tokerier som dessa? De har fullt upp med lidande människor. 😝😛
Bert Bodin har svarat · 1 svar
Jo. Men alla som dödshandlar på nätet måste få hjälp.
-----
 
 Ba skriver:Förstår inte riktigt varför du tycker det är fel att handla på nätet?Billigare och praktiskt tycker jag ,handlar inte ofta men framförallt böcker där jag tjänar massor

Bert Bodin har svarat · 1 svar
Du missar poängen. Varför ska det shoppas så in i döden. Varor (förmodligen rätt många helt onödiga) flygs med stor miljöpåverkan från andra sidan jorden. 150000 paket per dag!!! Böcker kommer nog inte därifrån. De kan dessutom återvinnas.
-----
 
Bj skriver: Billiga varor har en mörk baksida. De tillverkas av människor med usla löner, usla arbetsförhållanden och usla liv. För att vi ska handla billigt. Det som handlas billigt från Kina är förmodligen skräp med usel kvalitet som ska transporteras över hela världen med flyg. Dåligt för människor, dåligt för vår egen arbetsmarknad, butiker och miljön.
-----

A-C svarar: Därför att deras varor finns i våra klädes,teknikaffärer men har ett påslag på säkerligen 200-300%,därför handlas det direkt från Kina... vem/vilka ska bära ansvaret

Bert har svarat: Ansvaret ligger hos dig, om det är du som köpt en enda onödig grej. Så är det. Shopoholics behöver vård. Om psykvården ska ta hand om 5-6, kanske 9 miljoner svenskar, måste den förstärkas. Det ger ju arbetstillfällen, förstås.

E J har svarat: Det bedöms absolut inte ligga under psykvårdens ansvar. Hänvising till Socialtjänsten i respektive kommun. Behandlas oftast via gruppverksamhet Psykvården har allvarligare tillstånd att ta hand om än dessa.
 
B har svarat Bert nu får du sansa dig!,,,

A-C har svarat: om jag köper denna "onödiga" grej här eller online från Kina fraktas varorna ändå hit, dom ska ju till varuhusen

Bert har svarat:  Jovisst, A-C. Men behöver du alla grejer?
 
A-C har svarat: "Jag" blev det i svaret, men nej jag handlar inte från Kina , men vet många som gör det och tjänar mycket på det....Klart >SLut😉
 Bert svarar: Och riskerar alltså barnbarnens framtid. Läs Bjs inlägg här nedan!

Bj svarar:  Angående transporter så är det ju viss skillnad på välpackade containers och enskilda brev. Självklart förstår jag att man väljer att köpa billigt, har själv gjort det mycket tidigare som cd och dvd. Ofta sånt som var svårt att hitta här eller galet billigt. Men ibland får man ju tänka efter lite...
 
U skriver:  Ja jag förstår överhuvudtaget inte vad folk ska med alla prylar till. Man KAN inte ha användning för så otroligt mycket saker, hela tiden. Blir man lycklig om man drunknar i prylar? Är det det som eftersträvas?
Jaja, vad vet jag. Jag har nästan ingenting och handlar nästan aldrig något och jag är glad ändå, så mig är det nog fel på. :)

Bj skriver: Svenska handlare kan vi iaf sätta en viss press på att se till att deras produkter tillverkas under drägliga förhållanden. Att enbart se till priset är kortsiktigt. Självklart kommer produkter som tillverkas i Kina att kosta mer i Sverige. Ska ju transporteras hit först! Allt är dyrare här butiksytor, personal etc. Skapar arbetstillfällen, folk som betalar skatt, företag som betalar in moms etc.

H skriver:  Word! Bert Det är sjukt!
 
E skriver: Men varför utgå ifrån att alla redan har allt? Alla är inte i din eller min ålder Bert och vill väl också köpa om dom har möjlighet? Vi får också små, små paket från Kina, dom andra är från helt vanliga leverantörer.

Bert svarar: Men 150000 per dag? Det blir enmiljonsexhundrafemtiotusen försändelser fram till jul. Och varje försändelse kan innebära mer än en pryl. Var 6:e individ här i landet får tillgång till grejen. Oavsett ålder. Spädbarn eller 100-åring. Sedan vet vi, som sagt inte hur grejerna är tillverkade.
 
 
S skriver: Här är en rimlig förklaring av varför det är så otroligt många paket från Kina just nu. I botten finns ofta tvångsarbete eller barnarbete. Håller helt med dig Bert, helt sjuk handel!
https://kit.se/.../wish-ar-tokbilligt-men-nagon.../...
Shoppingappen Wish har tagit Sverige med storm och…
kit.se
 
B skriver: Bert det går åt mycket energi för dig att engagera sig och störa sig på att folk handlar på nätet .Lägg den energin på annat .Folk måste ju få göra som dom vill


-------
Ja, det var en del av de reaktioner jag fick. Min ståndpunkt är orubblig i det här sammanhanget. Och vilken det är, framgår av ovanstående.

Kul med lite debatt.

*****

2 kommentarer:

Rexxie sa...

Bara för det så skickade jag en vänförfrågan till dig, så om du ser till någon Anders Nilsson som du inte känner igen så är det jag... :-)

Bert Bodin sa...

@Rexxie.

Det är bekräftat.