torsdag, juli 02, 2020

Alternativ

Bland insekterna har jag några favoriter. Fjärilar till exempel. Men humlorna ligger också bra till, liksom sländor. En stor familj, blomflugorna, är också en favorit som jag skulle välja om jag var tvungen att välja just ett insektsliv som mitt nästa.

Visst är humlor gulliga. Men de verkar lite stressade där de far omkring och letar nektar. 

Blomflugorna, däremot, verkar fridsamma och nyfikna. Kan stå stilla i luften och betrakta omgivningen, innan de bestämmer sig för en blomma att besöka. Eller också kan de hälsa på någon trevlig människa som låter dem spatsera omkring och slicka i sig salter från huden. Det uppskattas, både av blomflugan och människan - ja, om hen är trevlig, alltså.

Men vilken av de 340 olika modellerna av blomflugor vi har i Sverige skulle jag då välja? Det blir en knepigare fråga. Kanske fönsterblomflugan - den största av dem. Den är ju lite humlelik också. Två "flugor" i en smäll.

Den får det bli.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Har du alltid haft intresse för sånt här, eller är det relativt nyvaknat intresse? Berätta!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Nu vet jag inte om du menar reinkarnation, eller insekter.

Men insekterna har jag kanske upptäckt mer av sedan vi byggde fritidshus och man vistades mer i natur. Jag har ju aldrig bott i villa, eller med trädgård förut, och då kanske intresset blomstrat.

Men natur har ju alltid funnits i mitt liv på ett eller annat sätt. Började väl när jag började klappa humlor i mosters rabatt i fyraårsåldern.
😊