onsdag, juli 08, 2020

Det där med ...

.. lupiner är ju rätt kontroversiellt.  Invasiva. Förstör växtsamhällen. Främmande art.

Jo, vi har lupiner. Men de är tydligen av en art som håller sig på mattan. De som syns här, har stått där åtminstone 15 år, utan att ta för sig särskilt mycket. Hörde begreppet ädellupiner en gång, men har inte stött på begreppet sedan.

Men snygga är de. Och färgerna skiftar från år till år. I år har en gulaktig och en lila variant dykt upp.

Hur har du det med lupinerna?

*****

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en Lupin påmgården till öbornas förtret.Den har jag haft i minst 10 år och inte blir det fler såmden får vara kvar/Babsan

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Jepp. Det är inte alla lupiner som är invasiva.

Thalassa sa...

Tyvärr inga alls!
För några år sedan, innan det blev så förbjudet, grävde jag upp ett par plantor på Bs systers torp. Har en sänka på Udden där jag gärna skulle vilja ha lupiner, och där jag tyckte risken för spridning var minimal. Bara urberg runt omkring. Det blev ingenting alls av dessa! Det växer inga lupiner överhuvudtaget i vår närhet.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Nej, varför ska du lyckas med allt? 😜😉 Håll dig du till dagliljorna. De lyckas jag däremot inte med. I år - en stängel blommor, sammanlagt i de två grupper vi har. Två frodiga ruggar. Men, som sagt, en blomma.

Turtlan sa...

Jag tycker de är vackra och ger så mycket färg i början av sommaren. Så får mig är det helt ok ha de kvar. Nykomlingar välkomna att stanna.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

De går ju att hålla koll på. Särskilt den där sorten, som håller sig på ett ställe.