tisdag, januari 12, 2021

Sjukt

Jag har mina dubier vad gäller privata vårdgivare. Vet inte varför, egentligen. Men detsamma gäller privata skolor. Vinstdrivande företag som finansieras med våra skattepengar. Det finns ingen annanstans i världen, sägs det. Något mysko är det.

Nu får jag höra att det privata vårdbolaget Kry tydligen ska ta över rådgivningen på 1177.se och jag hoppades att jag hört fel. Enligt DN gäller det i första hand i Region Stockholm. Ska en privat vårdgivare stå för kundbemötande per telefon och internet, kan man ju bara undra vem de rekommenderar dig att ta kontakt med eller besöka för att få hjälp. Jo, Kry har egna vårdcentraler på några ställen i Sverige. Något mysko är det.

Läser också om ett bolag som utfärdat falska negativa testresultat till folk som vill ut och resa.
 
Något mysko är det.

*****

13 kommentarer:

  1. Det är inte bara mysko. Det är helgalet när riskkapitalister köper vård-omsorg-skolaverksamheter och gör sig förmögenheter. Färskt exempel: Engelska skolan. Chefen/ägaren sa’ att vinst givetvis krävs för att kunna utveckla skolan - och tjänade hundratals miljoner (tror jag) vid börsintroduktion och senare försäljning. Nej, i dessa hänseenden är vi inte ”landet lagom” utan extrema och ensamma om ”systemet”. Testades visst i ett annat land (Chile, tror B), men fungerade inte och lades ned.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Thalassa

      Ja jag kan för mitt liv inte förstå hur det får förekomma med vinster, som inte heller återinvesteras. Sjukt som sagt. Det är väl bara för Riksdag och regering att bestämma det.

      Radera
  2. Då kanske alla som ringer 1177 per automatik blir listade på kry... om man inte läst det finstilta och tryck # vid uppringning.
    Känns som väldigt mycket region Stockholm med sina upphandlingar och beställning av vård. Beställlning av X antal höftoperationer tex. Man producerar och levererar vård. Mäter i antal operationer. Detta gör mig upprörd. Alla patienter med en eller flera kroniska sjukdomar. Hur levererar man till som...? Grrr!

    Det man ffa märker ang digitala läkare är att de ger råd och vård till en viss grad. Blir det för krångligt eller långdraget så hänvisas patienten ändå till vårdcentralen. Jag vet!

    Märkligt detta med att förnya recept på tex apoteket eller digitalt. När recept förnyas på vårdcentralen för tex blodtrycket så ber vi patienten mäta sitt blodtryck så man ser att behandlingen fungerar. De som har behandling för sköldkörteln får ta ett blodprov för att kolla doseringen. Tror knappast det följs upp likadant hos digitala vårdgivare.

    Näe. Jag är skeptiskt!

    En sak med tex privata tandläkare eller tex sjukgymnaster som driver sin egen mottagning. Helt ok. Det är jättarna som ogillas. De som plockar hem skattepengar till sina ägare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Turtlan

      Tack för insiktsfull kommentar. Se även svar till Thalassa här ovan.

      Å du ... Börja med bloggen igen!

      Radera
    2. Tackar som frågar. Kul att jag är saknad. Jag fuskbloggar ju på instagram. Smidigt och enkelt. Försöker ju vara någorlunda restriktiv med diverse s k sociala medier så att inte ha en blogg är att minska den tiden något.

      När det gäller privata vårdgivare mm så skulle vi kunna diskutera länge. Glad att inte bo i Stockholm i den frågan. Det finns inget område i landet som har så många läkare /invånare. Vård förbrukas betydligt mer än bland oss s k lantisar. Man går till specialister för sånt som vårdcentralen egentligen ska ta hand om. Allt detta kostar ju pengar men det Fria vårdvalet skapar detta. Så har jag förstått.
      Visst är det bra om vi får välja men till vilket pris?
      Flytta ut ett gäng läkare ut i landet så ”vi” slipper betala dyra hyrläkare.
      Jaha nu kom vi in på en annan sak....

      Men du. Vem vet. När man minst anar så kommer kanske Turtlan 2.0

      Häng med på instagram så länge :-)

      Radera
    3. @ Turtlan

      Jag tycker bara att det är jobbigt att läsa långa inlägg på Instagram.

      Intressant att stockholmare tydligen överutnyttjar vården. Undrar vad det beror på?

      Radera
  3. Vid offentligt driven vård är pengar medlet för att nå målet vård, vid privat drift är vården medlet för att nå målet pengarna!
    Därför ska vård (och skola och äldreomsorg) drivas offentligt.

    SvaraRadera
  4. @ Turtlan
    Litet förtydligande - för säkerhets skull - från mig som bor i Stockholm. Mycket är enl mig också helgalet, men ”man går” oftast inte frivilligt till specialister, ”man skickas” ofta till storsjukhus och/eller specialister. Våra närsjukhus och vårdcentraler hade tidigare resurser och kompetenser för betydligt fler åkommor. Nu blir svaret ofta ”det där kan/får inte vi ta - du får åka in till SÖS el Karolinska”.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Thalassa

      Aha. Du har sett en förskjutning där, alltså.

      Jag kan tro att läkarbrist kan vara orsaken.

      Radera
    2. @ Thalassa

      Tack för informationen! Har ju inte detaljerna men tycks vara en skillnad. Antar det stämmer att betydligt fler läkare/invånare?

      Saker förändras väl men kommer ihåg för några år sedan i något samtal med en Stockholmsboende. Det gällde var man åker om man tex får en åkomma på helgen eller en kväll som en vardag lämpligen passat på vårdcentralen. Tex en mindre sårskada som behöver sys. Du är inte akut sjuk men kan inte vänta till nästa dag. Ja då var det akuten mest som gällde. Här har vi en kvälls och helgöppen jourcentral dit du kan komma via ringa 1177. Akuten dit åker du för allvarligare kommer. Kommer du till akuten med urinvägsinfektion eller en sårskada så skickar de till jourcentralen. Punkt slut.

      Specialisterna på sjukhuset tar inte emot patienter om de inte gjort en mer grundläggande utredning på vårdcentralen.

      Ja oavsett så har vården många kringelikrokar som borde förbättras! Pandemin har ju inte gjort saken bättre.
      Intressant få höra åsikter och hur det är från olika delar av landet.

      Radera

Välkommen att kommentera.