söndag, februari 21, 2021

Överinformerad

Efter dagens runda i det gråmulna vädret, slår vi oss ner med kaffe och Lunchekot i radion. Man vill ju orientera sig i världshändelserna.

Missförstå mig rätt, när jag säger att jag tycker att vi ibland blir lite överinformerade i vissa angelägenheter. 

Nu tänker jag på förstanyheten i dagens sändning, som givetvis handlade om Corona/Covid.
Det rapporterades om att 20% av Stockholms befolkning nu har antikroppar, och alltså är immuna. 

Är det bra att få veta detta? Det är det jag betvivlar. Jag tror nämligen att folk är lite dummare än de borde vara. De lyssnar inte fullt ut, drar inte de rätta slutsatserna, och riskerar därmed att helt enkelt bli en större fara för oss alla. 

Att var femte stockholmare är immun, innebär ju fortfarande att fyra av fem inte är immuna. Men jag tror att det allmänna intrycket (det som folk i allmänhet hör) är att nu har vaccinationerna börjat verka och då kan vi slappna av. Strunta lite mer i att hålla avstånd, m.m.

Jag anser att just den där statistiken kan hållas inne lite mer. Låt oss istället glädjas när majoriteten är immun.

Smittsäker miljö. Men just den valde vi inte idag.

*****

9 kommentarer:

Monet sa...

Jag tror tvärtom. Majoriteten av befolkningen kommer inte att uppnå immunitet. Viruset är här för att stanna, det kommer att mutera i omgångar och till sist bli som en säsongsinfluensa som vi behöver vaccinera oss mot årligen. Det är vad forskarna säger om man går in på de vetenskapliga sidorna. När det sker så att vi kan sakteliga börja återgå till någon slags vardaglighet vet ännu ingen. Inte det här året iallafall.

Folk behöver i högre grad uppmärksammas än nu på den enda risk som egentligen föreligger: gå inte nära andra. Det är genom din utandningsluft du smittar. Och om du prompt måste, använd munskydd. Det betyder att inte gå i affärer, till frisören, hålla sig borta från arbetsplatser och kafferum, inte tro på ”coronasäkra” restauranger (om de inte ventileras igenom var 15 minut). I Sverige är man i gemen alldeles för dåligt insatt i hur smittspridningen egentligen går till, det är därför vi får de här klusterutbrotten. I Norrland, faktiskt precis som under spanska sjukan, kommer smittan först i våg två eller tre eftersom man i första skedet har haft lägre smittotal och folk därför beter sig ovarsamt. Det är bara att stanna hemma och umgås med den man bor med som det sägs - tråkigt och trist för oss alla men så är det bara....

Bert Bodin sa...

@ Monet

Meningen med mitt inlägg var att resonera kring hur folk tolkar saker i en mer positiv riktning än vad verkligheten bjuder på.

Jag tror också att vi kommer att få vaccinera oss varje år, precis som man kan göra med vanligt influensavaccin.

Monet sa...

Vi menar ju samma sak men jag exemplifierar. Pratade nyss med en väninna, fd sjuksköterska, som tycker det är farligare med munskydd än utan ”för folk pillar på dem”. Och berättar att sonen med hustru och tre barn under sportlovet har hyrt hus i Sälen. Tillsammans med hustruns bror med familj PLUS hennes mamma. ”Inte farligt om man inte går på McDonalds, lagar mat hemma och är ute och rör på sig.” Min franska dotter med familj lever med utegångsförbud efter kl 1800, lag på munskydd, stängda restauranger och annat, träffar inte någon, i synnerhet inte tränger ihop sig med äldre släktingar i sportstuga, köper allt on-line. Alla skidstationer där är ju stängda för året dessutom. Och de är inte i riskgrupp men välinformerade!

Det här är ett bra exempel på det vi båda menar: i Sverige får folk inte korrekt och tillräckligt allvarlig information om smittspridningsvägar (i skidliften t ex) och vi har enbart lösa rekommendationer som gör att folk beter sig så här aningslöst. Men det är en så polariserad och infekterad debatt kring detta att man (i synnerhet om man har erfarenhet både medicinskt och av hur det ser ut i praktiken utanför Sverige) egentligen inte ska säga flasklock. Man får bara på moppe - alla våra svenska vänner kvar i Frankrike har helt gett upp, vänskapsbanden går sönder om man överhuvudtaget kritiserar FHM och Sverige. Min amerikanska systerdotter, miltärsjuksköterska och från Trumpland tar sig för pannan över SverigeStrategien och säger samma sak. Man kan bara hoppas på det bästa nu och göra det man själv kan. Hoppas ni inte får det värre i Luleå!

Monica sa...

Håller helt med Monet men det är en förunderlig underlig information i detta land som i princip inte når ut eller in trots de enorma kostnader vi har för alla "informatörer" på presskonferenser m m. Lite som att många svenskar vill ha en pappa Stefan som ska leda dem eller mamma Lena. Lyssnar på andra kanaler i Europa och folk har mer kunskap och omsorg om varandra. Här i vårt land är skolbarn och ungdomar väldigt insiktsfulla men i händerna på de vuxna tyvärr. Detta blir säkert ett otäckare scenario än spanskan som gav upp eftet 3 år och inte muterade längre och flyttade inte in mer i de mänskliga cellerna. Detta är okänt från djur till människa, mer allvarligt och med alla vaccinvapen stimuleras viruset, de är värstingar och ger sig inte vid motstånd. En annan Monica med 40 års immunologiforskning i huvud, händer, många utvecklade analyser som används i världsvid forskning. Men vi är bara människor dock med samma ansvar.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Det är en ökning i Luleå för tillfället. Vet inte vad det beror på, men det kan vara i likhet med situationen i t.ex. Skellefteå, där ett antal utländska specialister tydligen burit med sig smitta. Och eftersom de bor tillsammans leder det till spridning.

Detsamma kan gälla Luleå för tillfället.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Hörde något härom dagen från en expert (glömt i vilket sammanhang och vem det var), som hävdade att viruset så småningom kan bli lite "snällare", eftersom det inte vill ta död på sin värd. För då kan det på sikt inte överleva.

Monet sa...

Coronavirus kommer inte att ”dö ut”. De är sk zonoser som i första hand har djur som värdjur. Och man inte ge sig ”in i djungeln och vaccinera varenda fladdermus och myrkotte” som en expert sa i morse. Däremot kommer de att troligen bli mindre smittsamma och mindre dödliga - man vet inte om och inte när. Vaccinet och dess uppgraderingar i förhållande till nuvarande och kommande mutationer anses vara en deal-breaker, man ser goda effekter på minskad smittspridning i Israel t ex. Men så länge vi agerar som vi gör i Sverige får vi leva med de här konsekvenserna. Har ni fått smittan till Luleå är risken för spridning till allmänheten stor, hoppas ni kan ligga lågt tills ni ser åt vilket håll det går. Här i Stockholm har det nu vänt uppåt igen. Inte konstigt med fulla t-banor och gallerior och enbart ett och annat munskydd!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Ja - det är ingen tvekan om att vi har och har haft smittan sedan länge här i stan.

Monet sa...

Har nyss lyssnat på Region Stockholms pressträff. Nu - äntligen - blir det lite vettigare här eftersom smittan sprids igen. Upp 24% förra veckan, 27% den här. Nu är det munskydd på hela tiden i kollektivtrafiken, i butiker också, inomhus på jobbet som man inte ska gå till. Och inte resa heller, det här med sportlovsresor avråds man ifrån. Och distansundervisning igen plus hemmakarantän i förekommande fall. Det här skulle ha gjorts för ett år sen men bättre sent än aldrig!