måndag, augusti 09, 2021

Nog blir man lite sur

.. när man kommer hem till stan för att titta till sin bostad och finner att någon stulit fotokalendern som ska hänga i husets entrélobby. Det är jag som donerar den varje år och jag vet att den är uppskattad. Den hänger också där för att de som bokar uthyrningsrummet ska ha bra information, när de ska fylla i bokningslistan. 

Man undrar ju vem det är, som är så klåfingrig, och jag kunde inte låta bli att sätta upp en lapp.

*****

8 kommentarer:

Monica sa...

Sur och arg är rätt och lappen med.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Jepp - den friheten tar jag mig.

Monet sa...

Om nu entrén är kameraövervakad och jag hade tagit kalendern så vete katten om jag hade hängt dit den igen? Den som tog den tänkte väl inte att tilltaget skulle filmas och vill säkert inte hamna på bild IGEN?

Varför har ni kameraövervakning förresten? Det skulle inte jag gilla i vår entré. Vi har sett till att det är portkod istället.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Kameraövervakning har vi för att vi råkat ut för flera inbrottsförsök i huset. Det finns företag i gatuplan också. Förutom en del klottrare som vi lyckats komma tillrätta med.

Själv har jag inga problem med den kamera som sitter där. Det händer att jag vinkar glatt, när jag kommer hem. Jag vet ju dessutom vem som kan se det som fångas på bild.

Vad gäller anslaget, så anar jag att det ev. är ett busstreck, och jag tänker absolut inte straffa den klåfingrade.

Elisabet. sa...

Och jag trodde att det var ett skämt att det var kameraövervakat! ,-)

Monet sa...

När vi flyttade in i vårt två år gamla hus med ca 20 lägenheter i två portgångar var ytterdörrarna helt öppna dygnet runt. Det var lite konstigt och lätt obehagligt. I Frankrike var vårt område stängt för biltrafik (för att man inte skulle kunna köra ut med en massa tjuvgods) med en stor portal med ”digipass” för de boende. Gå in och ut kunde man fritt nerifrån byn.

I vintras klev en drogpåverkad man in i grannporten, gick ner i källaren, började antasta en av de kvinnliga ensamstående hyresgästerna i tvättstugan och när hon väl räddat sig in i sin lägenhet började han skrika och banka på hennes dörr. Polis med pepparspray ordnade upp det hela men efter det krävde flera av oss kodlås.

Det ordnades men egentligen helknäppt: ytterdörren till vår gatusida är låst dygnet runt och utan portkod. Kan bara öppnas med hyresgästnyckel. Ytterdörren vid innergården har portkod men den fungerar bara mellan 0800-20.00, sen måste man använda egen portnyckel där också.

Problemet är att varuleveranser (som i storstockholmsområdet kan ske även på kvällarna) får problem efter 20.00. Ambulans som vi varit tvungna att tillkalla ett antal gånger kvällstid blir stående med personal som inte kommer in - det finns centralnyckel någonstans men tar en himla tid att hämta vid t ex hjärtinfarkt. Vi har fått kasta ner portnyckel i plastpåse i mörkret flera gånger för att de ska kunna ta sig in.

Hur man än gör blir det inte riktigt bra. Men övervakningskamera skulle jag aldrig må bra av - det var uppe någon gång i vår domaine i Frankrike och resulterade i franska ramaskrin, integritetskraven är enorma där.

Det var ju tur att ni fick tillbaka kalendern - håller med Elisabet att det ser ut som en gammal darrhänt kräftätare snarara än en ”buspojke”!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Tack för dina reflektioner.

Ja, det är svårt det där om hur man ska förhålla sig.

Här rör det sig troligen om en person som inte bor i huset, men har anknytning här och har därmed fått portkoden. Den fungerar inte efter kl. 22.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Nejdå - det är på fullt allvar. Det finns bus.