fredag, april 18, 2008

Var finns strategierna

Luleå Kommun har en vision, sägs det. Att vi skall vara minst 80000 invånare inom några år. Jag kommer inte riktigt ihåg när. Det går trögt, och jag undrar hur planerna för att nå detta mål egentligen ser ut. Finns de? Eller är det bara fromma förhoppningar. Ser man dessutom hur staden förvaltas, kan man undra om det finns någon styrning alls, vad gäller framtiden.

Minns hur jag förlorade jobbet i höstas. Det berodde till stor del på att kommunen lämnade det norrbottensföretag jag då jobbade vid. De blev istället kunder hos ett stockholmsbaserat företag vad gäller resetjänster. Jag blev arbetslös, och på kommunen fick man avdela ett antal personer för att klara, det vi dittills hade gjort. Vad kallas det? Insourceing, kanske. Den nya leverantören skrapar bara lite av glacyren och ger basservice.

En riktig såpa har kommunens avtal vad gäller inköp av kontorsmaterial blivit. Den såpan innebär nu att allt sådant fraktas från Skåne. Det har fått till resultat att en stor leverantör här på orten förlorade en kund. Kopiatorpapper, pennor, pärmar, och allt förbrukningsmaterial fraktas nu, förmodligen på stinkande lastbilar, genom hela landet. Vid akutbehov, går personalen själv ut på stan och handlar det som saknas. Det låter väl proffsigt, va!?

Så idag presenteras det senaste i Luleå Kommuns inköpsavdelnings storartade arbete. Våra brännbara sopor, som hittills blivit energi till bodensarnas fromma,(Boden ligger tre och en halv mil härifrån.) skall nu fraktas 30 mil söderut, till Umeå. Kanske använder man kontorsmaterialleverantörens tomma lastbilar för detta, vad vet jag.

Kommunen försvarar sitt beslut med rent löjliga argument. Offerten från Boden Energi var "oren". Någon liten juridisk spetsfundighet gjorde att det anbudet inte kunde tas. "Då hade vi brutit mot lagen", säger en representant.

Nä. Byt ut inköpsavdelningen hos Luleå Kommun. Styr upp verksamheten med klara miljömål. Det finns möjlighet att i anbudsförfrågningar begränsa urvalet leverantörer, så att jobben behålls, verksamheter utvecklas, och lagarna följs. Så skall en kommun skötas för att expandera.

Tills dess får vi invånare skämmas.
Liksom kommunförvaltningen.
Hoppas jag.

*****


Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: