fredag, november 25, 2022

Svart fredag

Lite guld glimmar trots allt.
Gjorde ett ärende på stan. Det var inte kul. Stan var fullständigt igenkorkad; svart av folk. Det är ju nämligen stort firande av en amerikansk högtid. Svart fredag. Och vi ääääälskar ju det amerikanska. Eller hur? Folk handlar som galningar.

Nåja - jag lyckades slutföra ärendet och tränga mig ut i luften för en promenad. Vädret är inte svart. Däremot grått. Grått och vindstilla. Högtrycksgrått. Det är något av det stadigaste gråväder som meteorologerna känner till. Uppriktigt sagt vet jag inte när vi såg solen senast. Jag bläddrar bakåt i bloggen och kan konstatera att någon enstaka solstråle sågs den 14 november.

Svart fredag blev det också för Börje Salmings anhöriga. Märklig sjukdom, det där. Visst har jag hört talas om den förr, men aldrig insett hur snabbt sjukdomsförloppet kan vara. Det var väl i somras som diagnosen ställdes, om jag inte minns fel.

Läget i världen kan också betraktas som svart. Rysland fortsätter i gammal antidemokratisk, nära på nazistisk stil med sitt krig. Helt obegripligt. Men har man en hjärna som en valnöt, så ser man kanske någon mening med det. Jag är allergisk mot valnötter.

Dagsljuset är mörkt. Visst är det så. Solen når inte högt den här tiden på året. Det blir svart fort på eftermiddagarna. 

Men det bekommer mig inte ett dugg.

*****

13 kommentarer:

Monica sa...

Det sägs när man läser neurovetenskap och plockar in lite psykologi också, det görs alltid i hjärnstudier, att ju mer ondska en människa ägnar sig åt ju mer eliminerar det den normala godhet som ändå finns från början mer eller mindre utav, och till slut är alla lager fyllda av det onda, ingen godhet ryms mer. Och det som sker går inte att sätta ord på, sån ofattbar ondska och mer och mer eskalerar den.
Att vi sätter ord på de onda är rätt naturligt, pyton, den ormen anfaller i bakhåll, larven leder den onde och så har vi lusen, lite på avstånd. Du får lista ut vem som är vem men vad hjälper det.
PS, och motsatsen sker när vi gör mer och mer gott.

Och intressant med valnötens två hjärnhalvor med membran emellan och ibland även tre delar som hela hjärnan har. Men de är goda ...

Elisabet. sa...

Pv har två kusiner som drabbats av ALS - inte bröder, utan just kusiner -. Man får hoppas att inte fler i släkten drabbas. B.S. lär ha blivit sjuk i februari läste jag ikväll .., och så himla slut på som han tycktes på de båda galorna, är jag inte förvånad om all kraft bara tackade för sig. Det måste ju ändå vara en befrielse att somna in får denna sjukdom.

Gunnel sa...

Såg herr Putin i teve där han sitter med ett stort antal kvinnor, mödrar till ryska soldater. Med sitt kalla stenansikte sitter han och berättar att han lider lika mycket som kvinnorna gör. Vilken hycklare den karln är.

Bert Bodin sa...

@Monica

Tack för dina filosofiska funderingar.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Ja - det måste ha varit en befrielse med tanke på omständigheterna.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Håller med dig helt.

Monet sa...

Den gräsliga sjukdomen ALS har en genomsnittsöverlevnad på mellan 1-3 år. Men många dör snabbare och en del lever förbluffande länge. Stephen Hawking i över 50 år!

När det gäller Putins hjärnstorlek vet du att jag inte håller med dig. Ingenting tyder på att det är något funktionellt fel på den. Däremot är den fostrad med en världsåskådning och historieskrivning - och därmed ”konsekvent” agerande- som är fullständigt obegripligt och väsensfrämmande för oss i väst. Och därför blir ännu mera skrämmande. Trots allt tror många rysslandskännare att hans maktfullkomliga position kan vara på väg att undergrävas - man kan ju alltid be en stilla bön. Och skicka mera vapen och eget personligt stöd i lämplig form till Ukraina!

Bert Bodin sa...

@Monet

Ta mig inte så bokstavligt. Jag förstår att han har en normalstor hjärna. Men han kanske bara använder en valnötsstor del av den.
😉

Monet sa...

Nej, men han använder den del som, jag upprepar igen, inte är igenkänningsbar för oss i väst. Hur ”stor” den är vet ju ingen av oss. Men fullt funktionerande är han när det gäller den delen av sin kropp - troligen dock glastornsisolerad och matad med desinformation vilket är klassiska ingredienser också i den här sortens situationer.

Monica sa...

Hör ska du få en rätt rolig berättelse Bert, jag studerade Neuroscience på KI, det är avancerad nivå till skillnad mot läkarlinjen som räknas som bas/grundnivå. Och de här 30 poängen får man söka till särskilt och se om man lyckas bli antagen, Martin Ingvar föreläste ibland, (han blev mycket omtalad i andra sammanhang och redan där fick jag lite känsla av vad som jag inte går in på mer men jag är väldigt svår att imponera på, tänker djupt och analyserar), han var okey men som sagt inte imponerande på mig och sa att mannens hjärna väger ett gram mer än kvinnans. De studerande lyssnade och hummade och professorn kvinnlig som ansvarade för denna utbildning såg imponerad ut och tyckte nog att han var snygg, min tanke, och där har jag också högre anspråk😉, i alla fall i den dödstysta föreläsningssalen upphov jag min röst och frågade vad männen använder det grammet till, han blev svarslös!
Men cred till honom, han gillade att någon hade åsikter och synpunkter och inte svalde allt. Det framkom senare och han sa också att han fått lite missvisande info och inte visste vilka skarpingar som gick här med gedigen bakgrund så han skärpte till sig. Var bra det! Kvinnorna på läkarlinjen var missnöjda med honom och det talade han om.
Sen var han visst intressant och kunnig också men det fanns större stjärnor och han lämnade KI om jag minns rätt, frivilligt. Men det är en annan och längre historia.

Monica sa...

PS, tror att han gillat din valnöt och gått in närmare på den😄

Bert Bodin sa...

@Monica

Haha - kul att du ifrågasatte det extragrammet.

Jag vet ju vad jag har mitt till. Men det är sekretesskyddat. 😏

Bert Bodin sa...

@Monica

Kanske det.