måndag, mars 20, 2006

Sådana norrbottningar finns

Den senaste tiden har två lodjur hetsats och plågats till döds, på två olika platser här i Norrbotten. Rovdjurshatet finns djupt rotat i vissa kretsar eller individer. De två fallen ser rätt lika ut.

Djuren har ringats in med snöskoter. Lodjur är inte särskilt uthålliga löpare. De är mera byggda för korta snabba sprintinsatser, när de jagar. Därför håller de låg profil, när de blir störda. De trycker hellre och väntar ut en fara. Först när skoterförarna kommer inom synhåll, springer de. Då har lodjuret jagats i mil, till utmattningens gräns - och sedan körts över.

Körts över!

Det är inte utan att man tänker på filmen Jägarna, när man hör sådana historier. Inte är det lätt att utreda dessa jaktbrott heller. Ingen, som vet något, törs träda fram. När filmen var aktuell var det många norrbottningar som vände sig mot den beskrivning av inkrökta, infantila jägare med outvecklat socialt beteende, som framställdes. Den bilden var nog rätt sann, trots allt.

Jag vet inte vilket straff som vore lämpligt för den som eventuellt åker fast. Men till att börja med tycker jag att livslång spärrning från att köpa vapen, snöskoter, och kanske också indraget körkort vore lämpligt.

Dessa saker tillhör inte de mänskliga rättigheterna och behövs i alla fall inte när man vistas på sluten anstalt.

Vidrigt!



Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: