söndag, augusti 07, 2011

Hydra

Kan verkligen ekonomi, samhällsekonomi, betraktas som en vetenskap.

Grekland, Italien, Portugal, Spanien, Irland ... Och nu i dessa dagar, när till och med USA "skakar i sina grundvalar" för att ha blivit nedpetat från sin piedestal som världsekonomins guldmedaljör, träder än den ena, än den andra ekonomen fram med sin myndigaste röst och hävdar att:
- Vi ska sitta still i båten.
- Vi bör sälja.
- Vi bör köpa.
- Vi bör spara.
- Vi bör konsumera.

Hur det än är, så verkar det som att USA nu satt båten i rejäl gungning. Kanske tar den in vatten. Kanske kantrar den och sjunker.

Låt oss bara hoppas att de högerextrema skattefobiker som sitter i USA:s parlament är utan flytväst och får lära sig simma själva istället för att låta andra hålla dem högt ovanför vattenytan.

*****
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Elisabet sa...

Aldrig, jag tror faktiskt inte det, har jag varit så fascinerad av något, som av den ekonomiska krisen och hur den fortskrider. Jag FATTAR det inte!! Aldrig att jag begriper hur länder kan låna mer än man kan betala igen och hur - man tror ju ändå att beslutsfattare har något i huvudet - man öser ut pengar, utan att ha täckning för det hela!
Det övergår mitt förstånd.
Och det övergår mitt förstånd hur greker kan vara så anti mot allt sparande, när man själv inte är villig att betala minsta lilla skatt!
Läser DN och GP idag om detta med USA. Ytterst intressant. Och den fond jag började spara i förra månaden, den har redan sjunkit ,-((((

Ingela sa...

Jag förstår inte heller hur det kan ses som vetenskap. Det är ju bara människors påhitt. Pengar är ju egentligen värdelösa, aktier och andra papper också. Och allehanda metaller. Det enda som har egentligt värde är väl mark och det är ju konstigt i sig hur någon enskild kan äga mark.

Ingela sa...

Att det finns särskilda ekonominyheter har alltid gjort mej förundrad. Det hade väl varit bättre med dagens ekologinyheter.

M sa...

Finn ett stavfel!

thord wiman sa...

Siffernissarna :-$  vid sina kristallkulor vill nog litet malligt betrakta ekonomi som en strikt vetenskap när nu Sveriges Riskbank valde formuleringen: pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne (instiftat 1968).

Men för vanligt folk - knappast!

Vetenskap är väl något som kunskapsbaserat empiriskt ska vara så nära verkligheten och sanningen som möjligt.

Världens centralbanker låter nog sedelpressarna gå för fullt nu ett tag framöver.

Bert sa...

Elisabet: Och indignationen bland USA:s politiker ter sig väldigt märklig. Det är ju i stor mån de själva som ställt till det.

Bert sa...

Ingela: Självklart borde det vara mer befogat med Ekologinyheterna. Bra idé.

Bert sa...

Elisabet: ... och problemet med grekernas ovilja att betala skatt grundas väl i att förtroendet för staten inte finns. Korruptionen är tydligen förhärskande.

Bert sa...

thord wiman: Så rätt!

Oskar sa...

Vad jag vet så var i vetenskapens ungdom (se upplysningen) musik klassat som vetenskap medan ekonomi var en konst art. Jag är ekonom och skulle vilja påstå att som med alla sociala (vetenskaper) så är det omöjligt att förutse effekter då de är så beroende av mänskliga beteenden som är oförutsägbara. Det är människor som tar de politiska besluten, det är människor som investerar och styr företagen, det är människor som väljer att köpa saker, låna, betala av på lån etc. Alla dessa beslut på alla nivåer tas mer eller mindre godtyckligt. Den ekonomiska (vetenskapen) förutsätter dock att alla tar rationella beslut......yeah right :)

Bert sa...

Oskar: Tack för den genomgången. Den där sista meningen säger det mesta. :)