måndag, juni 02, 2014

Om att tänka ett steg till

Så har vi då kaos i södra Sverige. Igen! Tågtrafiken står stilla på flera håll. 70000 pendlare kommer inte till sina jobb. Öresundstrafiken drabbar jobbare från Danmark till Sverige och vice versa.

Ett antal politiker i Väst- och Sydsverige vill att fler statliga myndigheter ska flyttas från Stockholmsområdet till Göteborgs- respektive Malmöregionerna. Det skulle främja tillväxt i deras egna områden (storsint skriver de dock "hela Sverige") och lindra överhettningen i Stockholmsregionen.

Det är väl lovvärt. Det finns ingen som helst anledning till att allt ska ligga i Stockholm. Allt som kan tas därifrån skulle gynna resten av landet.

Men, men ... Kanske kunde också vi i norr få en och annan myndighet. Luleå har, vad jag vet endast  en (1). Nämligen Bergsstaten. Med hela tio medarbetare. Ingen överhettning här inte.

Storstäder och storstadsregioner har en tendens att dra till sig ännu fler människor. Av någon anledning finner många en förtjusning i att bo trångt (om alls), åka långt, och drabbas av undermålig kollektivtrafik. Storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö/Köpenhamn blir väldigt sårbara.

Därför har jag ett förslag. Flytta ut istället för att flytta in. Myndigheter och andra kan mycket väl finnas i andra delar av landet än storstäderna. Det är bara gamla förstockade strukturer och istadiga politiker som likt åsnor tror att stort är bäst. Glöm det.

Decentralisera mera!

Cykla till jobbet, eller använd fungerande kollektivtrafik. Det fungerar oftast klanderfritt i medelstora städer. Luleå har fått mycket beröm för sin, och nu har stan även utsetts till en av världens 10 bästa vintercykelstäder. (!!!) Folk vill jobba och kommer till jobbet.

Det är annat än det "lamslagna" syd.

Och dessutom.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Maja Stenberg sa: Och det kan vara viktigt för statliga myndigheter att få in lite andra perspektiv i sina processer och beslut. Fler lantisar behövs som kommer från bortom tullarna med andra ögon och erfarenheter!

Bert Bodin sa...

Och vi är så innerligt trötta på den enögda, alltid sydvända myndighetsmentaliteten som råder. Nu tror jag snart vi gör som Skottland. Bryter oss ut. Säljer våra naturtillgångar, vår kompetens, och våra resurser direkt, utan att gå via "centralsverige". Good luck, därnere, säger jag.