tisdag, juli 01, 2014

Jag smet från jobbet ...

.. idag, en och en halv timme innan arbetstidens slut. På företagsavdelningen är det lågsäsong, och jag hade inga oklara fall att reda ut. Frågade hovsamt mina arbetskamrater om det var okej.
 - Gå du, sa Anna, liksom Jeanette och Therese.
Vi är en semesterdecimerad grupp så här års. I sanningens namn ska jag säga att även de andra får ta ut lite strötimmar av kompsaldot, när det passar.

Min dag var alltså idag. Och det var nog en av de bästa. Sommar och sol. Stan full av folk. Turister, kryssningsfartygspassagerare och vanliga lulebor som har semester hemma. Uteserveringarna fullsatta. Luleå är en fin sommarstad.

Jag strosade förbi hemåt, hejade på pensionärerna som satt på vår gård innan jag gick in och drog av mig jobbkläderna, packade dagens post, gick ner i garaget och susade iväg till stugan. Ja - jag klädde mig förstås innan.

Slängde mig ner i närmsta vilstol på terrassen och njöt.

Har du sett en dvärgmås någon gång? Det förvånar mig om du svarar ja på frågan, för den är sällsynt. Räknas i hundratal i Sverige. Inte tusen. Förekommer på Öland. Och vid Norrbottenskusten. Det är en av mina favoriter i fågelvärlden. Så snygg, så liten, så elegant. Inte större än en dryg halv skrattmås. Svart huvud. Vit kropp. Undersidan av vingarna är antracitgrå med en vit bård, som gör att de ser rundade ut.

Min stund i vilstolen "stördes" nu av dvärgmåsarnas fina läte (Jo, det är fint, trots att det är en mås.) från skyn ovanför mig. Däruppe svävade ett bättre gäng omkring, jagande insekter, som tydligen hade samlats i ett för mig osynligt moln. Det var bara att hämta kameran och försöka pejla in dem där i höjden. Inte så enkelt. Tog 94 bilder. Jag behöll två.

Dagens designpris går alltså till ...

.. dvärgmåsen högt i skyn.


*****

Inga kommentarer: