fredag, juli 11, 2014

Festluleå

I dagarna fyra festar Luleå. Ja, egentligen nästan fem, eftersom det var tjuvstart i onsdagskväll. Folkligt och festligt och gratis. Sedan i fjol slopas entréavgiften. Det visade sig vara ett lyckokast. Publiken strömmar till. En blandad publik - Inte bara "festprissar". Gamla, unga i skön blandning. Ingen gör bort sig, för "mamma och pappa" är också ute. Och grannen. Och moster.   

Själv är jag inte särskilt festivalbenägen, om man säger så. Men visst är det trevligt att röra sig ute på stan, titta på folk, lyssna på musik och träffa vänner och gamla bekanta. För det är här de dyker upp.

Bo Kaspers sköna gung fick inleda kvällen. Sedan avlöste evenemangen varandra. Givetvis hamnade vi i Bluestältet. Den första spelningen där blev GG and the funky soul crew. Inte särskilt bluesigt, men ett väldigt ös med soulmusik, gammal och ny.

Naturligtvis blir man lite extra stolt när en kollega är den kvinnliga stjärnan i gruppen. Hon avlöstes också av en kille som öste på ännu mer och fick publiken med sig. Tur att han lånat ett bälte av min kompis Tiina, som var back stage manager. Han hade varit orolig att tappa brallorna annars.

Där står Anki och öser så att marken gungar.
 De avlöses av Rocket 88 and the Rockettes. Gammal hederlig rock. Och naturligtvis är det en känd gitarrist. Håkan, vår närmaste granne i stugan, visar vad han går för.
Jisse vad många kändisar man känner
Sommarnatten är lång, varm och solig. Vi släntrar runt lite här och där och träffar goda vänner. Blir bjudna på cava och vandrar så småningom hemåt. Arbetsdag imorgon.

 
 
 
 
 Hamnfesten spärrar av halva centrum. Det är marknad, festivaltåg, mat och dryck överallt. Och allt överöst av den strålande solen och värmen.
 
Det känns väldigt norrbottniskt.
 
*****
Här är hela programmet
 

Inga kommentarer: