söndag, juli 06, 2014

Nu förstår jag ...

.. varför flugsnapparfamiljen har sjappat.  Det har vi konstaterat för länge sedan. Och ibland händer det ju att häckningen uteblir i en holk, trots att man tror sig ha sett att de flyttat in.

Idag tyckte jag att ingångshålet såg större ut än vanligt. Det döljs oftast av en liten gren från vårt håll, så vi ser det inte alltid så tydligt. Men nu beslöt jag mig för att titta närmare.

Det var nämligen så att jag igår fick se en hackspett sätta sig på holken. Vi har sett den där många gånger och fått höra trummandet, när spetten börjat hacka i plåten. Jag kunde bara tro att den gjorde det för att "signalera" på hackspettars vis, när de vill berätta att de minsann finns.
 - Hugade honor kan söka upp mig här, tänker den. Förmodligen.

Men nu noterade jag att den inte började trumma. Fick plötsligt för mig att den försvann in i holken.
 - Omöjligt, tänkte jag och gick närmare.
Jag höll inte blicken still när jag närmade mig trädet och plötsligt får jag se fågeln flyga därifrån. Jag såg alltså inte om den suttit på en gren utanför, eller verkligen kom inifrån holken.

Och nu kan jag konstatera; vi har en plåtslagarspett i grannskapet! Visst har den trummat. Men visst har den också hackat. I plåten. Och i träet innanför ingångshålet. Det är större än vanligt och förmodligen fullt möjligt för en hackspett att krypa in igenom, även om det ser lite vasst och taggigt ut i plåten, för min smak.

Känsla för finish hade han inte.

Någon häckning är det dock inte tal om.
Inte i år i alla fall.


*****

2 kommentarer:

Eva i Tyresö sa...

Hua! En plåtspett!

Bert Bodin sa...

Jodu, Eva. Det är hemska saker... :-)