onsdag, augusti 10, 2016

Heja heja heja

Ibland inträffar paradoxer. Ibland blir de bra. Som nu.

Urbaniseringen i Sverige går i rasande takt. Allt ska till städerna. Och från städerna ska allt till Stockholm. Det är någon märklig sjuka, som politiker och näringsliv inte tycks vilja bli friska ifrån. Det liknar panikångest.
 - Alla som jag känner och alla som jag ska ha kontakt med måste finnas på armlängds avstånd, eftersom jag har ex-wall-desease och inte klarar att ta mig utanför tullarna. Buhuuuuuuu. Det är så otäckt där.

Terapi, kanske. På distans?

Detta har nyligen aktualiserats genom vårt största statligt ägda kraftbolag, Vattenfall, och dess fullständiga oförmåga att acceptera att vi numera har en väl utbyggd infrastruktur, som gör att mycket av deras jobb kan göras från snart sagt vilken buske som helst.

I vår mest elproducerande kommun, Jokkmokk, sitter 40 personer och gör ekonomijobb åt företaget. Det går alldeles utmärkt. Tills nu. För nu vill centralbyråkraterna att de ska sitta någon annanstans istället. Oklart var, än så länge. Men Stockholm ligger väl bra tillhands. Där behövs ju mer trängsel, fler bostadslösa, och fler förstockade pendeltåg.

Att Jokkmokk skulle förlora 40 jobb, låter kanske inte så märkvärdigt. Motsvarande mängd skulle i Stockholms stad vara ca 7500 jobb.

Bakgrunden är förstås pengar. Den borgerliga regeringen såg ju till att köpa ett fiasko i Holland för 80 miljarder och som blev rena rama förlusten. Det är mycket pengar. Och ska man ha råd att ge företagsledningen i Vattenfall 300 miljoner i bonus, så förstår man ju att man måste titta över all verksamhet.

Att ytterligare pungslå Jokkmokks kommun, är att sparka på en redan liggande. En som fått offra mycket. En som fått jobba mycket. En som fortfarande producerar massor med slantar till ... Ja, inte är det till kommunen. Allt hamnar någon annanstans. Vattenfall köper, utan att betala. De stjäl, alltså.

Men nu ska vi skicka en tacksamhetens tanke till företaget. För detta senaste utspel har verkligen fått en effekt, som de inte hade anat.

Jokkmokksupproret har skapats. Och det eldas på från alla möjliga håll. Jag har själv sett inlägg och kommentarer från hela landet. (Med "hela landet" menar jag Götaland, Svealand och Norrland. Huvudstadsmedia brukar ofta utelämna den största delen i det begreppet.) Från Malmö var det en som skrev och uppmuntrade. Han var så less på Stockholmsfixeringen och hänvisade också till Öresundsrevolutionen (FB-grupp).

Nu har tålamodet tagit slut. Inte bara i Jokkmokk, utan i så gott som alla inlandskommuner i norra Sverige. Kommuner som ledsnat på att bara få ge och ge och ge, utan att få ersättning för råvaruuttag, vattenkraftsutbyggnader, med mera. Grupper har bildats. Opinion har synts i många medier. Debattsidor har fyllts.

Till och med krav på folkomröstning för att göra Norrland självständigt. Likt Skottland.
Eller också ansluter vi åtminstone Norrbotten till Norge.  Där kan våra politiker hämta tips. Skulle norgemodellen appliceras i Sverige så skulle resultatet bli detta.

Namninsamling pågår också. 

Så heja, heja, heja, Vattenfall. Ni kanske i eget oförstånd har ställt till det för er.
Låt oss hoppas.

Nu har du en hel del att läsa in. Varsågod!

*****
Här kan du läsa mer.
P4 Norrbotten
NSD
SVT Norrbotten
Lotta Gröning
Sverker Olofsson
Tidningen Land
Östersundsposten
Dagens Nyheter


Inga kommentarer: