onsdag, augusti 03, 2016

Och nu blir det kultur

Igår var jag på en liten tripp (Här i Nååårrrrland anser vi att en 37-milatripp är liten.) upp mot gränstrakterna till Finland, närmare bestämt till Svanstein. Mest för att titta till en grav. Men vi kombinerar ju med andra upplevelser också. Utsikter, utställningar, fika och mat.

Från Dränglängan i Svanstein
Svanstein ligger cirka 4 mil norr om Övertorneå. En oerhört vacker by på älvstranden. Här finns också den så kallade Dränglängan, med utställningar och evenemang. Det är alltid värt att traska runt i de vackra byggnaderna och se konst, smide, slöjd i de allra mest skiftande former. Skulpturer. Modernt i stark kontrast mot de gamla grå timmerväggarna. Trevlig personal, som gärna berättar. Och gott fika, förstås.

Här finns mer från mitt förra besök i midsomras.

Turnen går vidare söderut längs Torne älv. Vi hamnar i Kukkola och stannar vid Kukkolaforsens restaurang för lunch på rökt sik med tillbehör. En stor buffé väntar.

Här pågår traditionellt sikfiske med håv. Fisket sker från så kallade pator, en sorts bryggor som byggs ut i forsen. En del av dem når nog nästan ända till gränslinjen mellan grannländerna och ser rätt rangliga ut. Men de som bygger bryggorna vet nog vad de gör. Sedan går de ut och hämtar fisk. Sik.

Här finns också gamla byggnadsminnesmärken. Kvarnar. Fiskebodar och -stugor. Ett fiskemuséum, ett konstmuséum och en hel del annat att titta på. Lunchstoppet blir lätt ett par timmar långt.

En konsthall byggs i Övertorneå. Den blir intressant att besöka nästa år.

Kul också att precis idag hade Kulturnytt i P1 två olika reportage om det blomstrande kulturlivet i Pajala. Roligt att det inte bara är Vandalorum, Stockholms kulturliv, och konstrundor på Österlen, som rapporteras. Men tyvärr dominerar det rapporteringen i huvudstadsmedia.

Sen har vi ju Bastubaletten förstås. Succé i SVT i vintras. En liveföreställning i sommar och en fortsättning på "TV-serien" i höst.

På andra sidan vajar den finska flaggan

Tänk att gå ut på bryggan och hämta fisk.

Miljöer från Kukkola. Konstmuséet högst upp till höger.

*****

Inga kommentarer: