torsdag, augusti 11, 2016

Okänt och spännande

Många gånger har jag beklagat mig över hur lite lokalhistoria (hembygds-) jag fick mig till livs i skolan. Vi var fullt upptagna med gamla kungar, Dackefejden och Nyköpings gästabud.

Till första världskriget kom vi; till det andra hann vi aldrig. Och vad som hänt här hemma fick vi aldrig ett korn kunskap om.

En artikel i lokaltidningen gläntar på locket och presenterade igår en helt häpnadsväckande berättelse om vad som hände i Luleå. Norska och svenska utrikesministrarna möttes snabbt och hemligt i stan för att dryfta en idé, som den svenske industrimannen Birger Dahlerus hade föreslagit för Hermann Göring. Det gällde hur frågan kring Norge skulle kunna lösas precis efter ockupationen i april 1940.

Idén gick ut på att Tyskland skulle nöja sig med att "få behålla" Norge från söder upp till Bodö. Norr därom skulle en demarkationslinje dras från Sverige ut till Atlanten vid Narvik. Området skulle då administreras av Sverige och bevakas med svensk trupp. Ännu längre norrut, skulle Norge ligga fritt med regeringen verksam från Tromsö.

På detta sätt skulle Tyskland få sitt. Neutrala Sverige kunde exportera malm från hamnen i Narvik. Idén väckte gillande, även i Tyskland, men hann inte genomföras. De marina enheterna från Storbritannien som låg utanför Narvik kallades ner för att hjälpa till att evakuera brittiska trupper från Frankrike, sedan Tyskland pressat på. Narvik lämnades åt sitt öde och idén om en neutral demarkationslinje föll.

Denna historia är så spännande att den kunde vara hämtad från någon spionroman. Eller hur?

Jag har aldrig känt till den.

Har du?


Här en länk till artikeln, som tyvärr är en så kallad "plus-artikel", men som brukar vara läsbar en kort tid även för andra än prenumeranter.

*****

Inga kommentarer: