onsdag, april 26, 2017

Hoppet lever

Det är med spänning som jag väntar på den 7 maj. Då får vi veta om förnuftet segrar även i Frankrike. Det vill säga att fru Le Pen förpassas till glömskan. Tvärtom vore förskräckligt. En hyperpopulistisk högerextrem på högsta posten i ett av Europas största länder är ingen snygg bild.

Låt oss alltså hoppas att Frankrike går samma väg som Österrike där förnuftet vann i vintras. Liksom i Holland. Trevligt är också att höra om splittring och nästan halvering av AFD:s sympatisörer i Tyskland under vintern. Det sker nu också i Finland, där Sannfinnländarna tappar stort.

Kanske, kanske har folk börjat genomskåda populisterna.

Det vore på tiden att även svenskarna gör det.

*****

4 kommentarer:

Monet sa...

Hur det än går här i Frankrike kommer le Pen inte att förpassas till någon glömska. Missnöjes- och högerextrempolitiken är tyvärr alltför utbredd, inte bara här. Men vi håller tummarna så att knogarna vitnar att hon inte kommer till mera makt och inflytande än det hon redan har. Bara i vår lilla by röstar 34 procent av 1500 röstberättigade på henne. Men ingen erkänner det öppet. Det är andtäppe-spännande här nu. Blir det le Pen - och risken finns - blir det Frexit och ren katastrof. Inte bara föross personligen som då flyttar tillbaka till Sverige men för Europa. Ödestider!

Bert Bodin sa...

Tack för din initierade kommentar. Jag menar att jag hoppas att vi kan förpassa Mme:en till glömskan, för den här gången.

Märkligt också, det du skriver, att "ingen erkänner det öppet", att man sympatiserar. Måste vara en konstig känsla att på något sätt veta att det är "korkade" åsikter man har.

Monet sa...

Är det inte likadant i Sverige? Hur många erkänner öppet att man röstar på,Sverigedemokraterna? Som har lika hög andel sympatisörer i Sverige som le Pen har här? Jag tror inte heller att man tycker att det är korkade åsikter man har. Tvärtom är det en ganska militant falang som generellt sett inte känner sig sedda av det politiska etablissemanget, inte ser några som helst fördelar med EU, varken för landet eller egen del. I terrorns kölvatten med IS-attacker som nästan vardagsmat växer främlingsfientligheten och man kräver mera av lag och ordning, kraftiga gränskontroller, svårigheter att få franskt medborgarskap. Det är skrämmande, obehagligt och kryper under skinnet och berör.

Bert Bodin sa...

Beteendet är generellt. Även här i Sverige, således. Man vågar inte stå för åsikten offentligt; har falska konton på sociala medier; maskerar sig vid demonstrationer m.m.